Korupcija je rak rana u društvu

Objavljeno: 6.12.2017.


„Korupcija slabi privredu, podriva demokratiju i vladavinu prava. Korupcija je velika prijetnja za bezbjednost i stabilnost zemlje”, kaže šef Misije OEBS-a u BiH Brus Berton.
Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije koji se obilježava 9. decembra, OEBS je u Sarajevu predstavio Priručnik o borbi protiv korupcije. Koliko će taj priručnik pomoći BiH u kojoj je korupcija postala način života?

„Korupcija slabi privredu, podriva demokratiju i vladavinu prava. Korupcija je velika prijetnja za bezbjednost i stabilnost zemlje”, kaže šef Misije OEBS-a u BiH Brus Berton i dodaje:

„U BiH korupcija prožima sve sektore i povezana je sa organizovanim i drugim najtežim oblicima kriminala. Destruktivni efekti korupcije u BiH su rasipanje javnih resursa, nedostatak stranih investicija i širenje apatije i nepovjerenja građana, koji su zabrinuti zbog korupcije i smatraju da je to prioritet kojim treba da se bave domaće vlasti, ali i međunarodna zajednica.”

Priručnik za borbu protiv korupcije je pokušaj međunarodne zajednice da BiH ostvari vidljiv napredak na tom polju. U Agenciji za prevenciju korupcije tvrde da će im priručnik biti od velike pomoći.

„Posebno se to odnosi na dio koji govori o kodeksu ponašanja, uspostavljanju pravilnog upravljanja finansijama u javnom sektoru, te uspostavljanju efikasnog i djelotvornog sistema javnih nabavki”, ističe direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Hasim Šabotić.

Zamjenik ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Mijo Krešič podsjeća da BiH ima dobar zakonski okvir, 13 agencija na raznim nivoima vlasti, 11 strategija i 12 akcionih planova za borbu protiv korupcije, međutim, problem je realizacija i primjena strategija i zakona.

„To je rak rana u našem društvu. Često smo u zatvorenom krugu i ne želimo spoznati činjenicu da određene institucije funkcionišu na korupciji ili se kroz njih provlači korupcija”, tvrdi Krešić.

Da je korucija najveći problem BiH shvatili su svi osim pravosudnih institucija. Na kritike da ne rade dovoljno i efikasno na procesuiranju korupcije, imaju spreman odgovor.

„Tužilaštvo BiH nije servis političkih stranaka i ne može predmete korupcije rješavati po željama, već na osnovu činjenica, zakona i Ustava BiH”, tvrdi vršilac dužnosti glavnog tužioca BiH Gordana Tadić i dodaje:

„Korupcija je prisutna prvenstveno na lokalnom nivou. Veoma je rijetka pojava da mito, taj simbol korupcije, primaju visoki zvaničnici. Obično se te vrste krivičnih dijela pojavljuju na lokalnom nivou.”

Tadićeva očigledno odgovornost pokušava da prebaci na lokalne nivoe vlasti. Na pitanje da komentariše činjenice da se zbog korupcije vode disciplinski, ali i krivični postupci protiv nekilko tužilaca, među kojima su bivši glavni tužilac BiH i njegov zamjenik, odgovara da oni rješavaju korupciju u svojoj kući.

Na pitanje koliko je završeno predmeta korupcije od kako ona vrši dužnost glavnog tužioca, Tadićeva odgovara:

„Ja imam drugačiji pristup u radu od svog prethodnika i ne požurujem svoje tužioce da završavaju predmete”.

Iz OEBS-a poručuju da borba protiv korupcije zahtjeva političku volju, neustrašive vođe, promjenu vrijednosti, ali i djelovanje svih nas.
Zbog toga pozivaju građane i medije da istraju u naporima razotkrivanja i suzbijanja korupcije.

BN televizija

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *