Iznajmljujete stan na dan preko Airbnb? Može. Kazna 30 000€

Objavljeno: 6.12.2017.


Oni upoznati s tom problematikom navode kako mnogima koji se time bave registraciju delatnosti i zakonito plaćanje poreza onemogućuju birokratski propisi, pa se deo aktivnosti odvija “ilegalno”.
Ministarstvo finansija Slovenije upozorilo je da prete drakonske kazne onima koji su iznajmljivali stanove preko Airbnb.

Računa se da će ove godine u oko 200.000 noćenja u Sloveniji da ostvare vlasnici stanova i kuća koji su svoje stambene kvadrate iznajmljivali preko platformi za delenje ekonomije, kao što su Airbnb i Booking, pa je ministarstvo upozorilo one koji te prihode nisu prijavili da im preti plaćanje visokih kazni.

Ukoliko svoje neprijvaljene prihode od iznajmljivanja stanova prijave do kraja januara sledeće godine, platiće samo porez i zaostale kamate, u protivnom im prete kazne od 400 do 30.000 evra, objavila je državna finansijska uprava.

Upozorila je kako sprovodi posebnu kontrolu takvog ilegalnog oblika aktivnosti u turizmu i da inspektori imaju pravo da kontrolišu iznajmljivače, predstavljajući im se kao zainteresovani gosti jer u suprotnom bez dopuštenja ne bi mogli da ulaze u privatne stanove.

Iznajmljivanje stanova stranim turistima preko platformi kao što su Airbnb i Booking poslednjih godina u Sloveniji poprima sve više maha, posebno u Ljubljani, ali i klasičnim turističkim destinacijama poput Bleda i Bohinja.

Oni upoznati s tom problematikom navode kako mnogima koji se time bave registraciju delatnosti i zakonito plaćanje poreza onemogućuju birokratski propisi, pa se deo aktivnosti odvija “ilegalno”.

Onaj koji na taj način ostvaruje bilo kakav prihod morao bi po važećem zakonu o turističkoj delatnosti goste prijavljivati policiji i voditi knjigovodstvo, odnosno posao registrirovati kroz posebnu kompaniju i plaćati porez, doprinose i turističku taksu.

Vlasnici stanova u višespratnim zgradama trebalo bi da osim toga za iznajmljivanje sopstvenih stanova dobiju pismenu dozvolu tri četvrtine stanara koji žive u zgradi, što je često nemoguće.

Zato su predlagali da se zakonski olakšaju propisi koji regulišu turističku delatnost, omogućavanjem plaćanja poreznog godišnjeg paušala od stotinak evra za iznajmljivanje soba do tri ili četiri meseca u godini, što nije prihvaćeno.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *