Mitski snimak iz Prištine konačno pronađen. Album EKV-a iz 1994 godine !

Objavljeno: 4.12.2017.


Naslovna fotografija: Zoran Trbović Album “Krug”, posljednje zvučno zabilježeno svjedočanstvo kultne grupe “EKV”, s akustičnog koncerta održanog u maju 1994. godine u Prištini, svega pola godine prije smrti Milana Mladenovića, dugo se smatrao izgubljenim, gotovo “mitskim” snimkom. Dvostrukim CD-om, snimkom ovog koncerta, u izdanju “MASCOMA” stavlja se tačka na opus jedne od najznačajnijih domaćih rok grupa […]
Naslovna fotografija: Zoran Trbović

Album “Krug”, posljednje zvučno zabilježeno svjedočanstvo kultne grupe “EKV”, s akustičnog koncerta održanog u maju 1994. godine u Prištini, svega pola godine prije smrti Milana Mladenovića, dugo se smatrao izgubljenim, gotovo “mitskim” snimkom.

Dvostrukim CD-om, snimkom ovog koncerta, u izdanju “MASCOMA” stavlja se tačka na opus jedne od najznačajnijih domaćih rok grupa i “krug” se zaista zatvara (nakon izdanja “Iznad grada”, snimka s koncerta iz Sava centra 1993 . godine).

“Na upravo objavljenom albumu Krug instrumentarij je sveden na akustičnu gitaru i klavir. Milan i Margita ostali su, poslije svega, sami, ali ih to, sudeći po materijalu zabilježenom na ovom dvostrukom koncertnom ostvarenju, nije nimalo omelo u nastojanju da u svakom trenutku daju sve od sebe. Očigledno i ispravno odlučivši da nove okolnosti prilagode sebi (umjesto obrnuto) stvorili su još jednu nadahnutu i blistavu varijaciju EKV za koju je jedino šteta što nije duže potrajala. Svedena na same osnove, isključena iz svega osim mikrofona, muzika EKV prezentovana je u jednom drukčijem obliku, ali s istim nivoom strasti i potpunog, nesebičnog predavanja. U tom smislu nastup Milana i Margite čiji se snimak nalazi na ovom albumu uzbudljivo je, dirljivo i bez sumnje vrlo ekskluzivno svjedočanstvo dostojanstvenog smiraja jedne izuzetne karijere”, kaže Aleksandar Žikić, muzički kritičar i autor jedne od najvažnijih knjiga o EKV-u “Mjesto u mećavi”.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *