Vučić danas u NATO sa Stoltenbergom i EU sa Mogerinijevom

Objavljeno: 15.11.2017.


Predsednik Aleksandar Vučić razgovaraće u Briselu sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom
Predsednik Aleksandar Vučić razgovaraće u Briselu sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Osim toga, Vučić će se obratiti i ambasadorima zemalja članica na sastanku Severnoatlantskog saveta.

Prema najavi iz kabineta predsednika Srbije, pre razgovora u NATO Vučić će se sastati i sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini.

Stoltenberg i Vučić će se obratiti medijima oko 17.00, najavljeno je na sajtu NATO.

Uoči posete Briselu Vučić se u ponedeljak u Beogradu sastao sa šefom Vojne kancelarije NATO za vezu, brigadnim generalom Čezareom Marinelijim kome je, kako je saopšteno, ponovio da je Srbija vojno neutralna i da će sarađivati sa različitim savezima i državama, ali da neće ulaziti ni u kakve vojne saveze.

U razgovoru je izraženo i očekivanje da će predstojeća poseta srpskog predsednika sedištu NATO “potvrditi napredak u političkom dijalogu i praktičnoj saradnji Srbije i NATO”, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.

Vučić se novembra 2016, tada u svojstvu premijera, sastao sa Stoltenbergom u Briselu, a teme razgovora bile su saradnja Srbije i NATO u okviru Partnerstva za mir i ukidanje nadzora u “donjem sloju vazdušnog prostora iznad Kosova”.

Srbija se priključila programu Partnerstvo za mir i Savetu za evroatlantsko partnerstvo 2006, a 2015. je potpisala i Individualni akcioni plan partnerstva (IPAP) sa NATO.

Izvor: Beta

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *