Svrgnut Mugabe? Bez krvi sklonjen starac koga koristi žena

Objavljeno: 15.11.2017.


Vodeća partija u Zimbabveu objavila je da vojska ne sprovodi puč, već “tranziciju bez kapi krvi”. Očekuje se da Robert Mugabe uskoro objavi da se “povlači”.
Na tviter nalogu Patriotskog fronta Afričkog nacionalnog saveza Zimbabvea (ZANU-PF) objavljeno je da je “sve pod kontrolom” i da “među iskrenim vođstvom vlada mir”.

“U pitanju je tranzicija u kojoj su uhapšene korumpirane i pokvarene osobe i pritvoren starac koga je koristila njegova žena”, navedeno je.

Robert Mugabe (93), koga mnogi zovu poslednjim afričkim diktatorom, na vlasti je skoro četiri decenije, a tokom noći je “sklonjen na sigurno i bezbedno mesto”.

Kako je saopštila njegova partija, Mugabe je sa porodicom pritvoren i zbog “ustava i zbog zdravlja nacije”, jer ni Zimbabve ni ZANU nisu “vlasništvo Mugabea i njegove supruge”.

“Sada počinje nova era i drug (Emerson) Mnangava će nam pomoći da napravimo bolji Zimbabve”, navodi se u jednoj od objava.

Mnangava je nedavno smenjen sa mesta potpredsednika, a analitičari ga vide kao jednog od miljenika vojske i čoveka koji će naslediti Mugabea.

Kako navode strani izveštači, na ulicama Hararea je mirno, život se odvija skoro pa normalno, a vojska i oklopna vozila patroliraju centrom grada.

Bivši savetnik nekadašnjeg premijera zemlje Morgana Cvangiraja rekao je za CNN da je u pitanju “puč, koji niko neće tako da nazove”.

“Možda pokušavaju da ga prekriju smokvinim listom i činjenicom da je Mugabe i dalje zvanično lider, ali de fakto je jasno da je u pitanju preuzimanje od strane vojne sile”, rekao je Aleks Magaisa.

Inače, kako navode analitičari mogući okidač za smenu vlasti jeste smena Mnangave, ali i najave da bi kontroverzna, 40 godina mlađa Mugabeova supruga Grejs mogla da preuzme vlast u zemlji.

“Provereni izveštaji navode da je Mugabe ispregovarao da Grejs napusti zemlju dok on priprema svoj odlazak sa vlasti. Očekuje se konferencija za novinare, a vojska zaista drži na nišanu i predsednika i njegovu zemlju”, javljaju afrički mediji.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *