Predsednik Libana: Saudijska Arabija kidnapovala libanskog premijera

Objavljeno: 15.11.2017.


Predsednik Libana Mišel Aun optužio je na pres-konferenciji Saudijsku Arabiju da njene vlasti nasilno drže u svojoj državi premijera republike Sada Haririja.
Mišel Aun je izjavio da se ne može ni sa čim objasniti odsustvo Haririja iz njegove države. Šef Vlade Libana je napustio državu još prošle nedelje i otišao u Saudijsku Arabiju, odakle se nije vratio. U vezi s tim, libanske vlasti smatraju da je on bio „zadržan“. Oni optužuju Rijad za kršenje Bečke konvencije i ljudskih prava. Predsednik Libana je akcije Saudijaca proglasio aktom agresije protiv Bejruta.

Hariri je 4. novembra saopštio iz Saudijske Arabije da podnosi ostavku. Kao glavni razlog za odlazak sa funkcije naveo je „mešanja Irana i njegovih pristalica — šiitske partije Hezbolaha u unutrašnje stvari“ Libana, „što on ne može da spreči“.

Tada je saopštio da je njegov život u opasnosti.

Postupak premijera je izazvao veliku sumnju kod političara kako u Libanu tako i van zemlje. Libanski činovnici smatraju da je na Haririja u Rijadu bio izvršen pritisak. Šef diplomatije Luksenburga je 13. novembra saopštio da se Hariri drži kao talac.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *