Kardinalova politička “bomba”: Ko je Hrvatima obećao podršku oko podjele BiH

Objavljeno: 15.11.2017.


Vrh Katoličke crkve u BiH poseduje dokaze da su političkom rukovodstvu Hrvata u BiH pojedinci iz međunarodne zajednice obećali obnavljanje Herceg-Bosne, saznaje “EuroBlic”
Vrh Katoličke crkve u BiH poseduje dokaze da su političkom rukovodstvu Hrvata u BiH pojedinci iz međunarodne zajednice obećali obnavljanje Herceg-Bosne, saznaje “EuroBlic”.

Naši odlično obavešteni izvori tvrde da se nedavna šokantna izjava nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića da su stranci, kako je rekao, “nekim našim u BiH obećali podelu zemlje” odnosi upravo na obećanja koja su data lideru HDZ BiH Draganu Čoviću.

U intervjuu koji je proteklog vikenda dao za sarajevsku televiziju “Fejs” kardinal Puljić je, između ostalog, najavio i da će o tome “ko je kome” obećao podelu BiH uskoro ponovo pričati.

– To je priča koja će biti ispričana i koja će biti dokumentovana – najavio je Puljić.

Narušeni odnosi

Sagovornici “EuroBlica” bliski vrhu HDZ BiH, koji su insistirali na anonimnosti, tvrde da će najavljeno kardinalovo “otkrivanje karata” i obelodanjivanje podataka o tome ko je dobio stranu podršku za podelu BiH sigurno izazvati žestoke trzavice u odnosima Katoličke crkve i najveće hrvatske političke partije u BiH.

– Odnosi vrha Katoličke crkve u BiH i hrvatskih političkih lidera ozbiljno su narušeni još onda kada je Dragan Čović, uz podršku Hrvatskog narodnog sabora, najavio da će se zalagati za federalizaciju zemlje i stvaranje trećeg entiteta. Biskupska konferencija u BiH nedugo nakon toga objavila je zaključke kojima se oštro protivi bilo kakvoj daljoj podeli BiH. Čović je od tada upadljivo ublažio retoriku o trećem entitetu, ne želeći da se dalje konfrontira sa Katoličkom crkvom, ali nikad nije prestajao da traži lobističku podršku u inostranstvu za ostvarenje svojih ciljeva. Upravo na to je mislio kardinal Puljić kada je govorio o tome da su stranci “nekim našim” obećali podršku za podelu zemlje – tvrde naši izvori.

Komentar o izjavi kardinala Puljića juče smo pokušali dobiti od brojnih čelnika HDZ BiH i HNS, ali se oni nisu javljali na telefonske pozive.

Čvrsti dokazi

S druge strane, politička analitičarka Ivana Marić ocenjuje da tvrdnje velikodostojnika Katoličke crkve o navodnoj podršci stranaca domaćim političarima koji zagovaraju podelu BiH treba uzeti krajnje ozbiljno.

– Ta saznanja dolaze od ozbiljnog čoveka, koji se nalazi na vrlo ozbiljnoj i odgovornoj dužnosti. Ne verujem da bi kardinal Puljić davao takve izjave da ne poseduje čvrste dokaze kojima može da potkrepi svaku svoju tvrdnju – kaže Marićeva.

Ona takođe smatra da je više nego izvesno da je kardinal Puljić, kada je pominjao “neke naše” koji su za podelu BiH dobili podršku stranaca, najverovatnije mislio na lidera HDZ BiH.

– Svaki Čovićev politički potez pokazuje da on za to što radi ima podršku određenih centara moći izvan BiH. Isti slučaj imamo i sa Miloradom Dodikom. Niko ne bi trebalo da bude iznenađen ako kardinal Puljić uskoro obelodani imena lidera HDZ i SNSD kao onih koji su dobili podršku iz pojedinih stranih centara moći za razbijanje BiH – zaključuje Marićeva.

Bošnjaci takođe za podelu

U svetlu kontroverzne izjave kardinala Puljića o tome da pojedini stranci navodno podržavaju domaće političare u ideji o podeli BiH, vredi se podsetiti i na izjavu predsednika RS Milorada Dodika iz marta ove godine. On je tada ustvrdio da su mu pojedinci iz bošnjačkog političkog vrha u proteklih 11 godina, kako je rekao, obećavali mogućnost podele BiH.

– Bilo je ljudi koji su govorili o tome, koji su bili visoko i među prvima, ali vam neću reći o kome se radi – rekao je Dodik tada novinarima.

Blic

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *