Eksplozije, “pala TV”, vojska na ulicama – kraj Mugabea?

Objavljeno: 15.11.2017.


Najmanje tri eksplozije čule su se u glavnom gradu Zimbabvea Harareu, a na ulicama se mogu videti naoružani vojnici i vojna vozila – počeo državni udar
Najmanje tri eksplozije čule su se u glavnom gradu Zimbabvea Harareu, a na ulicama se mogu videti naoružani vojnici i vojna vozila – počeo državni udar?

Svetski mediji pišu da je moguće da je počeo državni udar protiv predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea (93) koji tom zemljom vlada od 1980. godine.

Osim toga, mediji prenose i niz nepotvrđenih i nezvaničnih informacija šta se trenutno dešava u Harareu. Uzrok eksplozije, kao i njihova tačna lokacija nisu poznati.

Rojters javlja da su vojnici zauzeli državnu televiziju ZBC, pozivajući se na izvore sa lica mesta. Međutim, navodno su vojnici radnicima televizije rekli “da ne brinu” i da su oni tu samo da bi osigurali lokaciju. U isto vreme “Gardijan” navodi da su vojnici napali radnike televizije i civile.

“Gardijan” piše i da su tokom dana u glavnom gradu Zimbavea mogla da se vide oklopna vozila vojske, kao i nekoliko kamiona punih vojnika. Ipak, oni ističu da nije poznato ko je vojsku tu rasporedio.

“Sputnjik” piše i da postoje čak i nepotvrđene informacije da su vojnici opokolili kuću samog Mugabea.

Na društvenim mrežama objavljeni su snimci na kojima se vide vozila vojske kako blokiraju puteve. Osim toga, vojnici su primećeni i kako utovaruju velike količine municije u kamione.

Inače, Ambasada SAD u Harareu objavila je na Tviteru da će zbog nesigurnosti u državi tokom srede imati minimum osoblja, kao i da će biti zatvorena za javnost. Takođe, oni apeluju na državljane SAD da se čuvaju.

Ambasador Zimbabvea u Južnoj Africi Isak Mojo nešto ranije je odbacio mogućnost da se u Zimbabveu dešava državni udar.

On je naveo da je vlada u Harareu “nedirnuta” uprkos prisustvu vojnika na ulicama prestonice: “Ništa se zapravo ne dešava. To su samo tvrdnje na društvenim mrežama”.

Svetske agencije prenele su pre toga da su tenkovi krenuli ka prestonici Zimbabvea.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *