Tači: Verujem – sledeće godine sporazum sa Srbijom

Objavljeno: 14.11.2017.


Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da veruje da će naredne godine sa Srbijom biti potpisan sporazum o normalizaciji i pomirenju.
On je istakao i da 2018. može biti odlučujuća za evroatlantsku perspektivu država Zapadnog Balkana.

Tači je kazao da evroatlantska perspektiva u velikoj meri zavisi od sposobnosti, hrabrosti i spremnosti samih država da prevaziđu međusobne probleme koji su još otvoreni.

“Ja puno radim na tom polju, jer ne mislim da je išta drugo bitnije od mira, pomirenja i dobrosusedskih odnosa. Dakle, verujem da tokom naredne godine mi treba da postignemo da potpišemo istorijski sporazum sa Srbijom o normalizaciji i pomirenju”, rekao je Tači.

Na otvaranju konferencije: “NATO i Zapadni Balkan: Regionalne dinamike u eri globalnih bezbednosnih izazova” koji su organizovali Ministarstvo spoljnih poslova Kosova i Kosovski centara za bezbednosne studije, Tači je rekao da je Kosovo najbolji primer reakcije NATO-a na najveći izazov sigurnosti u to vreme u Evropi. “Kfor, koji je garant stabilnosti na Kosovu, najuspešnija je misija mira na svetu decenijama zaredom. Kosovo je danas stabilna država sa jasnim težnjama”, kazao je Tači i dodao da se Kosovo, ipak, i dalje suočava sa paradoksima posebne vrste.

Prema njegovom mišljenju, Kosovo je bez ikakve sumnje najviše proevropska država, najviše pro NATO-a i proamerička na svetu, a i dalje je najizolovanija država. On je rekao da je Kosovo šampion u regionu u borbi protiv nasilnog terorizma nasuprot činjenici što je ostavljena po strani i što još nije član Interpola. “Kosovo je primer ne samo u ovom delu Evrope za međuversku i međuetničku toleranciju, ali nažalost još se nismo učlanili u UNESCO zbog političkih barijera Srbije i ostalih država koje zloupotrebljavaju UNESCO u političke svrhe”, dodao je on. Govoreći o procesu transformacija Bezbednosnih snaga Kosova (BSK), kosovski predsednik je najavio da će, obezbeđujći podršku za izmenu Ustava za transformisanje BSK, Kosovo u potpunom partnerstvu sa SAD i NATO-om stvoriti Oružane snage Kosova.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je izrazio nadu da će Srbija vrlo brzo priznati nezavisnost Kosova, dok je govoreći o odnosima sa Crnom Gorom rekao da dve zemlje imaju odlične odnose i aludirajući na problem demarkacije granične linije između Kosova i Crne Gore rekao da nikako neće dozvoliti da se ti odnose pogoršaju.

“Istovremeno se obavezujemo da svako pitanje rešimo na potreban način kroz poštovanje suvereniteta naših država”, kazao je Veselji.

Premijer Ramuš Haradinaj je rekao da Kosovo kao partner NATO-a zaslužuje da ima svoju vojsku i da na taj način pomogne severnoatlantskoj alijansi u očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Haradinaj je izrazio nadu da će se Kosovo do 2020. godine učlaniti u NATO.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *