Selaković: Opasne Bakirove izjave

Objavljeno: 14.11.2017.


Generalni sekretar predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Nikola Selaković rekao je za RTS da intervju Bakira Izetbegovića, u kojem je rekao da se nada da će BiH priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ima veliku težinu i da je veoma opasna.
Ističe da je predsjednik Vučić mnogo uložio u odnose sa Bošnjacima i da je uvjeren da će odgovor Srbije biti ozbiljan i na liniji odgovorne politike.

Nikola Selaković, generalni sekretar predsjednika Srbije, gostujući u jutarnjem Dnevniku Radio-televizije Srbije, rekao je da je izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da bi Bosna i Hercegovina “treba priznati Kosovo opasna i zabrinjavajuća i da bi trebalo da razmisli o tome što je rekao.”

Zbog toga je predsjednik Srbije Vučić zakazao sjednicu Savjeta za zaštitu nacionalne bezbjednosti Srbije.

Naveo je da Izetbegović s jedne strane ne priznaje teritorijalni integritet Srbije, a s druge strane poteže sva sredstva za očuvanje teritorijalnog integriteta BiH.

Selaković je podsjetio i da se Izetbegović, govoreći o Sandžaku, na najteži mogući način miješao u unutrašnja pitanja Srbije zaboravljajući da unutrašnje odnose u Srbiji ne uređuje međunarodni sporazum kao što je Dejtonski.

Nikola Selaković je rekao da je predsjednik Aleksandar Vučić u svakoj prilici isticao podršku teritorijalnom integritetu BiH, i onda kada mu to nije donosilo političke poene i da je izražavao spremnost da sasluša i razumije potrebe bošnjačkog naroda u BiH i u Srbiji.

Dodao je i da se nada da će međunarodna zajednica reagovati, ali je rekao da iskreno ne vjeruje da će se to dogoditi.

Nikola Selaković dodaje da je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao jasno i principijelno da neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i dodao je da Srbija takav stav i odnos umije da cijeni.

Nikola Selaković je najavio će Srbija vrlo brzo izaći sa službenom Izjavom u kojoj će odgovoriti na izjavu Bakira Izetbegovića.

Izvor: BN/RTS

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *