“S. Koreji neće biti lako da brzo uništi nukelarno oružje”

Objavljeno: 14.11.2017.


Severnoj Koreji neće biti lako da u kratkom roku u potpunosti uništi svoje nuklearno oružje, imajući u vidu postojeće stanje tog arsenala.
To je izjavio južnokorejski predsednik Mun Džae-in.

“Verujem da neće biti realno krenuti u potpuno demontiranje severnokorejskog nuklearnog oružja u bliskoj budućnosti, imajući u vidu nedavna unapređenja njenih nuklearnih i raketnih programa”, rekao je on.

Mun je dodao da bi međunarodna zajednica mogla da počne da razmišlja i o nagradi za Pjongjang, ukoliko pristane da barem zamrzne svoj nuklearni program i započne dijalog o denuklearizaciji, prenela je agencija Jonhap.

“To znači da će Severna Koreja verovatno najpre zamrznuti svoj nuklearni program, a zatim krenuti u kompletno demontiranje, i ako se to dogodi, verujem da ćemo mi i međunarodna zajednica moći da razgovaramo šta možemo za uzvrat da učinimo”, dodao je on.

Kako je saopšteno iz južnokorejske predsedničke palate, Mun je novinarima na Filipinima rekao i da, ukoliko se Severna Koreja saglasi da razgovara, pregovori mogu da budu održani sa svim otvorenim opcijama, naveo je Rojters.

On je dodao da je prerano reći kakve su opcije.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *