Poziv na dogovor politička podvala

Objavljeno: 14.11.2017.


Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i stranke okupljene oko SNSD-a koriste svaku priliku da izraze svoj lažni patriotizam, a po pravilu im povod daje njihov dokazani i najbolji partner za stvaranje konflikta – Bakir Izetbegović, saopšteno je iz Saveza za promjene.
“Političkom podvalom i sakrivanjem iza lažnog jedinstva smatramo pozive na dogovor o nekakvom zajedničkom nastupu i ”odbrani” od ”prijetnje” Republici Srpskoj iz Sarajeva”, kaže se u saopštenju.

Navode da kreatori sukoba na ovim prostorima dobacuju jedni drugima lopte, produbljuju političku krizu u zemlji i pokušavaju u taj sukob uvesti što više političkih aktera.

“Poziv na napuštanje institucija BiH predstavlja manifestaciju najvećeg kukavičluka, jer kada bi srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić napustio Predsjedništvo ne bi postojao niti jedan Srbin koji bi mogao blokirati donošenje štetnih odluka po Republiku Srpsku”, saopštavaju iz Saveza za promjene.

Navode da je opšte poznato da Predsjedništvo BiH može funkcionisati i bez jednog člana Predsjedništva, a u konkretnom slučaju ne bi imao ko da blokira eventualno stavljanje na dnevni red odluke o priznanju lažne države Kosovo, što bi Mladen Ivanić svakako uradio, ukoliko bi takva odluka došla na dnevni red Predsjedništva BiH.

U Savezu za promjene tvrde da “sve dok srpski predstavnici u zajedničkim institucijama, kako u Parlamentarnoj skupštini tako i u Predsjedništvu BiH, mogu blokirati bilo koju odluku koja je štetna po vitalni interes Republike Srpske i vitalni interes Srba kao konstitutivnog naroda, ne razumijemo pozive na „bježaniju“ iz zajedničkih institucija”.

“Što se tiče priznanja južne srpske pokrajine Kosova kao nezavisne države sve dok je sigurno prisustvo srpskog člana na sjednicama Predsjedništva BiH ne postoji ni teorijska mogućnost za donošenje takve odluke.
Prije će doći do raspada BiH nego do ovakve odluke Predsjedništva BiH”, kaže se u saopštenju.

Savez za promjene zbog čitave političke situacije u BiH još jednom poziva vlast u Republici Srpskoj da se već jednom oslobodi demagogije i skine masku lažnog patriotizma, a počne raditi na zaustavljanju propadanja Republike Srpske koje se iz dana u dan produbljuje.

(BN)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *