Peugeot Citroen potpisao ugovor o proizvodnji automobila u Alžiru

Objavljeno: 14.11.2017.


Francuska automobilska grupa PSA potpisala je s tri alžirska partnera ugovor o zajedničkom ulaganju o proizvodnju automobila u toj severnoafričkoj zemlji.
Iz francuskog proizvođača automobila su saopštili da će u partnerstvo uložiti oko 100 miliona evra, što odgovara gotovo polovini kapitala zajedničkog ulaganja.

Projekat predviđa izgradnju fabrike u Oranu, gde se već nalazi pogon Renaulta, otvoren 2014. godine.

PSA-ovi alžirski partneri su Condor Electronics, Palpa Pro i Entreprise Nationale de Production de Machines-Outils (PMO), navodi se u saopštenju.

Proizvodnja bi trebalo da počne već u sledećoj godini a pun kapacitet će postići 2019. godine, navode iz PSA.

Ugovor je potpisan u Alžiru u sklopu francusko-alžirskog ekonomskog odbora (COMEFA), u prisustvu francuskog ministra inostranih poslova Jean-Yvesa Le Driana i francuskog ministra ekonomije, finansija i industrije Brune Le Mairea.

Oni su istakli da Francuska želi da podstakne ulaganja u bivšu koloniju, budući da gubi tržišni udeo u zemljama poput Kine, Turske i Italije.

Očekuje se da će i druge francuske kompanije, uključujući Renault, Alstom i Sanofi, takođe u skoroj budućnosti potpisati ugovore u Alžiru, rekao je ministar Le Maire.

Alžirski ministri su izrazili nadu da će Francuska povećati ulaganja u njihovu zemlju.

“Moramo upozoriti na slabo partnerstvo u našim ekonomskim odnosima, uključujući i direktna strana ulaganja”, naglaso je alžirski ministar inostranih poslova Abdelkader Messahel.

Sporazum će grupi PSA omogućiti postizanje cilja o prodaji od 700.000 vozila na tržištu Bliskog istoka i Afrike do 2021. godine, izjavio je izvršni potpredsednik PSA za Afriku i Bliski istok Jean-Christophe Quemard .

Iz francuske fabrike napominju da su prošle godine u tom regionu prodali 383.504 vozila.

Izvor: AutoBlog

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *