Otkriven način da se poboljša pamćenje za 30 odsto

Objavljeno: 14.11.2017.


Tim istraživača sa Univerziteta Južna Kalifornija razvili su “memorijske proteze”, implante koji bi mogli da poboljšaju ljudsko pamćenje.
Njihovo otkriće prezentovano je na Institutu za neurologiju u Vašingtonu.

Uređaj se sastoji od elektroda koje se ugrađuju u mozak i trebalo bi da oponaša prirodne procese pamćenja praveći male električne napone u hipotalamusu, dijelu mozga zaduženom za učenje i pamćenje. 

Kako su u pitanju elektrode koje imitiraju uobičajene aktivnosti mozga, naučnici se nadaju da bi mogle da pomognu ljudima sa poremećajima u pamćenju, poput demencije.

Dvadeset dobrovoljaca učestvovalo je u eksperimentu koji je sproveo ovaj tim naučnika. Njima su prikačene elektrode, a zatim im je zadata jednostavna memorijska igra.

Svakom učesniku prikazane su fotografiju u kratkoj presentaciji, a 75 sekundi kasnije njihov zadatak bio je da se prisjete onoga što su vidjeli. 

Istraživači su zatim, posmatrajući aktivnost neurona, pokušali da ustanove šta se dešava u njihovom mozgu, kako bi saznali koji dijelovi mozga su bili aktivni kod su pokušavali da prizovu sjećanje.

U nastavku ispitivanja naučnici su upotrijebili implante na ispitanicima kako bi stimulisali dijelove mozga koji su u prethodnom eksperimentu bili aktivni.

Kako je istraživanje pokazalo, ovaj uređaj može da pospiješi rezultate testova memorije za 30 odsto. Istraživači se nadaju da će se u budućnosti koristiti u poboljšanju pamćenja, vida i pokreta. 

“Ovo do sada još niko nije uradio“, rekao je profesor biomedicinskog indženjeringa Dong Song sa Univerziteta Južna Kalifornija, piše “Biznis Insajder”.

Foto: Ilustracija

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *