Odobrena upotreba digitalne pilule

Objavljeno: 14.11.2017.


Američki regulatori odobrili su upotrebu prve digitalne pilule sa ugrađenim senzorom, uz pomoć kojeg može da se prati da li pacijenti uzimaju lijek na pravilan način.
Riječ je o lijeku protiv šizofrenije, bipolarnog poremećaja i depresije kompanije “Ocuka”, koji sadrži mali uređaj za praćenje. Taj senzor napravila je kompanija “Proteus didžital helt”.

Ovaj sistem omogućava ljekarima da na objektivan način mjere da li pacijenti gutaju pilule prema rasporedu. Ovo otvara nove mogućnosti za monitoring u medicini koji je primjenjiv i u ostalim terapeutskim oblastima.

Vrjednost akcija kompanije “Ocuka” porasla je danas za 2,5 odsto nakon što je američka Administracija za hranu i lijekove /FDA/ objavila odluku o digitalnoj piluli.

FDA navodi da pilula omogućava praćenje unosa lijekova izdatih na recept za mentalne bolesti.

Sistem funkcioniše tako što senzor iz pilule preko aparata koji je pacijentu prilijepljen na kožu šalje informaciju u aplikaciju za mobilni telefon.

Senzor je veličine zrnca soli i ne sadrži bateriju niti antenu, a aktiviraju ga stomačni sokovi, kada se zatvara strujno kolo sa omotačem od bakra i magnezijuma sa njegove dvije strane, čime se šalje signal.

Stručnjaci procjeljuju da bi digitalna pilula u budućnosti mogla da nađe primjenu i u liječenju dijabetesa i bolesti srca.

 

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *