Montgomeri: Izetbegovićeva izjava provokacija, očekujem reakciju međunarodne zajednice

Objavljeno: 14.11.2017.


Bivši ambasador SAD u Beogradu Vilijam Montgomeri je izjavio danas da je izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da se nada da će BiH priznati Kosovo – opasna provokacija
Bivši ambasador SAD u Beogradu Vilijam Montgomeri je izjavio danas da je izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da se nada da će BiH priznati Kosovo – opasna provokacija i da se nada da će međunarodna zajednica snažno reagovati i osuditi tu izjavu.

“Postoji istorija nestabilnosti, a to obuhvata BiH, Kosovo i Makedniju, a Srbija je već nekoliko godina faktor stabinosti u regionu i to je veoma važno, ali ne može Srbija sama da načini ovaj reigona stabilnim kada se dugoročno gleda. Potrebna je pomoć susjeda u regionu i međunarodne zajednice, a ne vidim volju, želju i energiju međunarodne zajednice da preduzme korake da ove pomenute zemlje učini stabilnijim”, rekao je Montgomeri gostujući na RTS-u.

Montgomeri ističe da je izjava Izetbegovića još jedna primjer nečeg što je provokativno i opasno, s obzirom da svi znamo da u BiH svaka veća odluka mora da bude odobrena od tri naroda.

“Njegova izjava je svakako jednostrana i takve izjave vode samo većoj nestabilnosti u regionu. Nadam se da će međunarodna zajednica snažno reagovati na njegovu izjavu i na provokaciju koju je ona izazvala pošto su u prošlsosti reagovali i na izjave Milorada Dodika, koje su bile po njihovo mišljenu bile provokativne”, naveo je Montgomeri.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *