Kineski Geely kupio proizvođača letećih automobila Terrafugia

Objavljeno: 14.11.2017.


Možda se čini da proizvođači automobila jure isključivo tehnologiju samoupravljivih vozila, ali interesantni su im i leteći automobili. Uber se tako nedavno udružio s NASA-om kako bi leteće taksije učinio realnošću, Daimler već neko vreme finansira projekat Volocopter, a čak je i Toyota priznala da im je koncept letećih vozila zanimljiv
Kineski gigant Geely, pod čijom upravljačkom palicom je Volvo postao respektabilni rival u premium klasi, upravo je za nekoliko koraka preskočio konkurenciju preuzevši Terrafugiju.

Ova američka kompanija već osam godina razvija leteći automobil i u stvari je najdalje došla po pitanju komercijalizacije ovog projekta.

Njihov Transition je sposoban da poleti i sleti poput lakog sportskog aviona, a nakon što sklopi krila, bez problema će stati na parking mesto ili ući u garažu. Sama konverzija između aviona i automobila traje manje od 60 sekundi, a s jednim standardnim rezervoarom bezolovnog benzina ovaj leteći automobil može da prevali do 650 km uz prosečnu brzinu od 160 km/h.

Ostaje da se vidi šta će Geely napraviti od Terrafugije, ali za sada nema nameru da seli kompaniju iz SAD-a.

Izvor: AutoBlog

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *