Hranom protiv insomnije: Jedite bananu, zobene pahuljice i puretinu

Objavljeno: 14.11.2017.


Insomnija utiče na život milione ljudi širom svijeta, ali eksperti poručuju da ne očajavate jer se rješenje za ovaj problema može pronaći u hrani.
Magazin National Geographic Food otkrio je pet namirnica koje svako od nas treba jesti kako bi bolje spavali, a insomnija postala prošlost.

Potrebno je da što više smanjite unos prezačinjene hrane, masne hrane, kofeina i alkoholnog pića jer iritiraju probavni sistem što sprječava duboki san. Preporučuje se unos mlijeka, mesa, jaja, ribe i povrća. Ključni su dodaci aminokiselina jer ispuštaju hormon za spavanje melatonin. Može se naći i u siru, ali nemojte ga jesti s krekerima je oni čine da mozak bude u stanju opreza.

Na prvom mjestu stručnjaci savjetuju da konzumirate Marmite, gusit tamni namaz proizveden od ekstrakta kvasca obogaćen vitaminom B, ali i magnezijem koji smiruje nerve, opušta mišiće i poboljšava san.

Od mesa se preporučuje puretina jer ima visok nivo triptofana koji poboljšava san.

Tu su i banane koje su bogate magenzijem, kalijem, triptofanom i vitaminom B. Smatraju se prirodnom pilulom za spavanje.

Bademi imaju zdrave masnoće i magenzij, a zdravi su i za mnoge organe. 

Posljednje na listi su zobene pahuljice koje su pune vitamina, minerala i aminokiselina koji pomažu tijelu da proizvede melatonin zadužen za uspavljivanje.

Izvor: Klix

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *