“Brod“ vrijedi kao benzinska pumpa

Objavljeno: 14.11.2017.


Tržišna vrijednost Rafinerije nafte Brod dotakla je dno i iznosi tek 1,6 miliona KM. Akcija ovog preduzeća na Banjalučkoj berzi danas vrijedi samo 0,0062 KM, a razlog tome su, prema procjeni investitora i malih akcionara, izuzetno loši poslovni rezultati i akumulirani gubitak od oko 600 miliona KM, saznaje portal Capital.
Da je situacija izuzetno loša, kažu i akcionari Rafinerije, koja posluje u sastavu ruske „Optima grupe“.  U dopisu ogorčeno navode da cijela Rafinerija trenutno vrijedi kao trećina obične benzinske stanice.

U mejlovima koje su akcionari uputili upravi „Optime“, a u koje je Capital imao uvid, još od 20. septembra upozoravaju na izuzetno niske cijene akcija i pitaju na koji način će biti obeštećeni.

„Na koji način mislite obeštetiti male akcionare Rafinerije Brod koji su akcije Rafinerije plaćali i više od dvije KM, a sada su sramotnih 0,011 KM? Molimo za hitan odgovor“, stoji u dopisu tog dana.

Pet dana  kasnije uslijedio je i novi dopis u kojem upozoravaju da „cijela Rafinerija Brod vrijedi 2,9 miliona KM, što je vrijednost gradnje jedne benzinske pumpe“.

„Investitori prilikom gledanja na takve parametre bježe i ne investiraju u takve zemlje smatrajući da iza toga stoji visoki kriminal“, napomenuli su tada akcionari.

Iako se, kako kažu ekonomisti, ne može govoriti o potpunoj propasti naftne industrije RS, ističu da je gotovo nemoguće očekivati da situacija u Rafineriji bude bolja.

„Vrijednost akcija povezana je sa uspjehom preduzeća. Situacija u Rafineriji Brod je već duže relativno teška. Njene obaveze po osnovu neizmirenih poreza i doprinosa su velike i postavlja se pitanje kakve su im obaveze prema dobavljačima. Šta će se desiti – teško je predvidjeti.  U nekom kraćem periodu ne može se očekivati značajan rast. Ako i bude rasta cijena akcija, to će biti simbolično“, ocjenjuje za Capital član Udruženja ekonomista „SWOT“ Predrag Duduković i upozorava da bi ovim trebalo da se pozabavi i Vlada RS, s obzirom da je riječ o strateškom pitanju.

Direktor brokersko-dilerskog društva „Advantis Broker“ Branko Kecman ističe da je tržina vrijednost akcija sasvim jasno upozorenje.

„Tržište je najbolji procjenitelj. Da vrijedi više, bilo bi više kupovnih naloga i cijena akcija Rafinerije bila bi veća. Cijena akcije je zapravo valorizacija sistema upravljanja u firmi i kvaliteta vizije menadžmenta, a ova današnja slika nam je sve rekla. Bio bih srećan kada bismo u skorije vrijeme imali bolju berzansku sliku Rafinerije, ali nisam optimista“, navodi Kecman.

Ministarstvo finansija RS djelimično je poništilo rješenja Poreske uprave RS po kontrolama u Optima grupi, Rafineriji ulja Modriča i „Nestro petrolu“, dok rješenje po žalbi Rafinerije nafte Brod još nije stiglo poreznicima.

Rafinerija nafte Brod ove godine nastavila je da gomila gubitke, a samo u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila je minus od 7,5 miliona maraka, nakon čega je akumulirani gubitak preduzeća dostigao 598,4 miliona KM.

Ukupni prihodi Rafinerije u prvih šest mjeseci ove godine iznosili su 61,8 miliona KM, dok su rashodi bili 69,1 miliona KM, podaci su iz polugodišnjeg finansijskog izvještaja Rafinerije nafte Brod.

U odnosu na isti prošlogodišnji period Rafinerija je značajno povećala prihode i smanjila rashode, ali, ipak, nedovoljno da bi ostvarila pozitivan rezultat.

Ukupne obaveze Rafinerije na kraju prvog polugodišta iznosile su 681,2 miliona KM i neznatno su povećane u odnosu na isti prošlogodišnji period. Od ukupnog iznosa obaveza na dugoročne se odnosi 568,6 miliona KM, od čega čak 544,9 miliona KM čine obaveze prema povezanim licima.

Kratkoročne obaveze preduzeća na kraju prvog polugodišta iznosile su 112,6 miliona KM.

Rafinerija je u ovoj godini nastavila da smanjuje broj radnika pa je tako sa 1.002 radnika iz prvog polugodišta 2016. godine ovaj broj sveden na 978.

Izvor: Capital.ba

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *