Ugovor Hrvatske unio tenzije u BiH

Objavljeno: 13.11.2017.


Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović (SDS) kaže da je nepotreban sporazum Republike Srpske i Hrvatske u vezi sa plinom.
“Hrvatska strana je dužna da obavijesti Bosnu i Hercegovinu o bilo kakvom poslovnom aranžmanu, ali se to u ovom slučaju nije desilo. Nepotreban je i doveo je do određenih tenzija, a druga je priča je to da li neko želi da se tenzije pojave”, kazao je Šarović televiziji N1.

Po njemu snabdijevanje Rafinerije Brod sa plinom bez obzira odakle dolazio je dobra stvar jer će time rafinerija proizvoditi jeftinije, no svi govore o protokolu a skoro niko o koristi.

“Zbog toga je i moj komentar da je protokol u suštini nevažan i nema karaktera međudržavnog ugovora, ali dva subjekta su mogla da se pozovu na sporazum, da potpišu ugovor i da jedna strana, u ovom slučaju Hrvatska, obavijesti BiH”, istakao je Šarović.

Naveo je i da u ovom slučaju razlikujemo distributivni vod od transprotnog voda i da ovdje nije slučaj o transportnom nego o distributivnom koji povezuje dva privredna subjekta, odnosno plinsku kompaniju iz Hrvatske i Rafineriju Brod.

“Sporazum je u potpunosti nepotreban jer je unio konfuziju i tenzije koje ne trebaju. Radi se o klasičnom dogovoru dvije privredne kompanije koje trebaju da snabdijevaju jednu rafineriju. To nije međudržavni ugovor, to je protokol ali se stekao utisak da je međudržavni ugovor, odnosno da ga potpisuju RS i Hrvatska i izazvao je reakcije. RS ima pravo na potpisivanje međudržavnih sporazuma pod uslovom da se ratifikuju u Parlamentarnoj skupštini što se ovaj put nije dogodilo. On nema snagu kao što imaju međudržavni ugovori”, kazao je u Danu uživo N1 Šarović.

Na pitanje zašto nema projekata koji povezuju entitete , Šarović je mišljenja da šansi i prilika ima mnogo, navodeći da je mnogo projekata a najviše ih je infrastrukturnih, u oblasti energetskog sektora, u oblasti povezivanja, kada je u pitanju zaštita od prirodnih nepogoda …

“Ali mislim da su vjerovatno entiteti preokupriani tekućim prioritetima i više vremena posvećuju za razvojne projekte. Mislim da je velika šansa u projektima oko rijeke Drine, projekti koje vode Svjetska banka a tiče se i zaštite od poplava i okoline”.

Što se tiče dešavanja u RS na političkoj sceni, Šarović je rekao da je burno i u RS i FBiH zbog tih varničenja, tenzija i političkog nadmetanja dva suparnička bloka.

“Slična situacija se desila i 2014. godine i tada smo računali da će izbori te godine dati ishod, no situacija se ponavlja i možda čak u intenzivnijoj formi i svi smo u iščekivanju izbora i predizborna kampanja kao da je već počela. Ja nisam pobornik takvog nečeg i predizborna retorika nas već preokupira. U svakom slučaju nam to ne treba i građani će to osjetiti”, kazao je on.

Komentarisao je i Ognjena Tadića koji je osnovao novu stranku i naveo da ne voli kada neko ide iz stranke čiji je on član i da bi volio da je obrnut proces.

Da li će se kandidovati za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, Šarović je rekao da to nije u fokusu njegovog interesovanja i to mu nije prioritetno.

“Iskreno, volio bih da uspješno završim ono što sam započeo prije dvije, tri ili četiri godine, to mi je prioritet, i volio bih da budem uspješan ministar jer znam šta treba da radim u tom smislu”, kazao je Šarović.

(N1)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *