“S. Koreju zanima sve o Trampu, pitaju ‘da li je lud'”

Objavljeno: 13.11.2017.


Saradnica organizacije Nova Amerika Suzan Dimađo izjavila je da je četiri puta razgovarala sa predstavnicima Severne Koreje o njihovom nuklearnom programu.
Specijalista za razgovore sa pobunjeničkim režimima kaže da je njih najviše interesovalo svašta vezi s Trampom, pa i to da li američki predsednik lud, prenosi Politico.eu.

Sastanci su održani u Ženevi, Pjongjangu, Oslu i Moskvi, a osim o Trampu predstavnici Severne Koreje želeli su da znaju sve o tome kako je Tramp javno potcenio državnog sekretara ReksaTilersona, o specijalnom istražitelju Robertu Mjuleru, o mogućoj saradnji sa Rusijom.

“Oni su želeli da znaju koja je njegova krajnja igra”, rekla je Dimađo koja je poslednje dve decenije provela u tajnim pregovorima sa Severnom Korejom.

Ona je dodala da veruje da je Severna Koreja, nakon pobede Trampa na izborima prosle godine, spremna da ponovo pregovara sa SAD o nuklearnom programu, ali da Trampova eskalacijska retorika i tvitovi možda isključuju tu mogućnost.

Prema njenim rečima, oni pomno prate vesti – CNN gledaju 24 sata sedam dana u nedelji, a čitaju i Trampove tvitove i druge vesti.

Među pitanjima koja su severnokorejci pokrenuli sa njom u poslednjih nekoliko meseci, rekla je ona, bilo je i ono koje se odnosilo na Trampov tvit u kome je pozvao Tilersona da se odrekne diplomatije sa Severnom Korejom.

“Da li je to što radi sa Tilersonom igra dobar / loš policajac”, pitali su predstavnici Severne Koreje.

Istovremeno, oni su postavili pitanja i o problemima Trampa kod kuće, odnosno o Mjulerovoj istrazi.

“Pisali su i tome da možda nije pametno da započnu pregovore sa administracijom Trampa, kada on možda neće još dugo biti predsednik”, rekla je Dimađo.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *