Priština plaća porodicama terorista, Skoplje kritikuje

Objavljeno: 13.11.2017.


Nakon što je kosovska vlada izdvojila novčana sredstva za porodice članova Kumanovske grupe, oglasila se makedonska vlada
Nakon što je kosovska vlada izdvojila novčana sredstva za porodice članova Kumanovske grupe, oglasila se makedonska vlada.

Kritiku povodom te odluke kosovskoj ministarki evropskih integracija Durati Hodži preneo je makedonski ministar spoljnih poslova, Nikola Dimitrov, tokom sastanka u Skoplju, prenosi Kossev.

“Odluka Vlade Kosova nije u duhu izgradnje evropske budućnosti za region koja je zasnovana na vladavini prava, što je zajednički interes i Kosova i Makedonije”, poručio je Dimitrov, navodi se u saopštenju iz makedonskog ministarstva.

Kosovska vlada izdvojila je gotovo 300.000 evra za porodice članova Kumanovske grupe, odnosno po 10.000 evra po porodici, a nakon što je početkom novembra makedonski sud osudio 33 člana ove grupe na ukupno 746 godina zatvora.

Kumanovska grupa, koju čine Albanci iz Makedonije i sa Kosova, učestvovala je u sukobima sa makedonskom policijom u Kumanovu, sredinom maja 2015. godine, tokom kojih je, kako su mediji izvestili – poginulo osam pripadnika makedonske policije i još deset učesnika pucnjave, od kojih devet sa Kosova.

Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, takođe je nakon odluke suda zatražio međunarodnu istragu, sa čim se složio i kosovski predsednik, Hašim Tači.

Porodice su u Prištini održale i protest, dok su navijači u Gnjilanu, iz revolta na sudsku udluku – zapalili makedonsku zastavu.

Danas je protest, kako prenose prištinski mediji, održan i u Beču, gde su demonstranti zahtevali oslobađanje osuđenih, a Makedoniju nazvali “šovinističkom državom”.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *