Pariz za politiku nemiješanja u vezi Libana

Objavljeno: 13.11.2017.


Ministar spoljnih poslova Francuske pozvao na nemešanje u Libanu, ali nije pominjao Iran ni Saudijsku Arabiju odakle je premijer Libana objavio ostavku.
“Da bi bilo političkog rešenja u Libanu neophodno je da svaki politički lider očito ima potpunu slobodu kretanja i da je nemešanje osnovni princip”, izjavio je Žan-Iv Le Drian kada je stigao na sastanak sa svojim kolegama u Evropskoj uniji u Briselu.

“U ovom trenutku Hariri objavljuje da ima slobodu kretanja i mi nemamo razloga da ne verujemo u to”, dodao je Le Drian, izrazivši zabrinutost za situaciju u Libanu, koji je bio protektorat Francuske.

Pariz je zabrinut za stabilnost Libana, njen integritet, za nemešanje i libanski ustav, rekao je francuski ministar. On je izrazio želju da se Vlada u Bejrutu stabilizuje što je pre moguće.

Saad Hariri najavio je sinoć da će se uskoro vratiti u svoju zemlju i da je slobodan u Saudijskoj Arabiji gde je iznenada 4. novembra podneo ostavku. U intervjuu za libanski TV Kanal Future Hariri je pozvao Iran da se ne meša u poslove Libana i arapskih zemalja.

U nedelju je predsednik Libana Mišel Aun rekao da je sloboda Haririja ograničena u Saudijskoj Arabiji.

Objavljujući ostavku u Rijadu u govoru koji je emitovala saudijska TV Al -Arabija Hariri je osudio Iran i Hezbolah da “dave” Liban. Hezbolah je inače član njegove vlade osnovane prošle godine, a blizak je Teheranu.

Haririjeva ostavka odmah je shvaćena kao novo suočavanje sunitske Saudijske Arabije koja ga podržava i šiitskog Irana, saveznika Hezbolaha.

Lider Hezbolaha Hasan Nasralah je u petak optužio Saudijsku Arabiju da je pritvorila Haririja koji ima i saudijsko državljanstvo, tvrdeći da mu je naređeno da podnese ostavku.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *