Nudili smo novac za Gulena? To je smiješno…

Objavljeno: 13.11.2017.


Turska ambasada u Vašingtonu ocenila je kao “smešne” tvrdnje da je nudila milione dolara zvaničnicima SAD za izručenje Fetulaha Gulena
Turska ambasada u Vašingtonu ocenila je kao “smešne” tvrdnje da je nudila milione dolara zvaničnicima SAD za izručenje Fetulaha Gulena.

“Sve tvrdnje prema kojima je Turska nudila novac bez poštovanja vladavine prava o izučenju (Gulena) potpuno su netačne, smešne i neosnovane”, navodi se u saopštenju ambasade.

Američki mediji preneli su pre dva dana da je bivši američki savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin osumnjičen da je planirao da izruči Turskoj Gulena i da zauzvrat dobije nekoliko miliona dolara.

Prema navodima televizije En Bi Si (NBC) i lista Vol strit džornal (Wall Street Journal), specijalni tužilac Robert Miler istražio je sastanak Flina, njegovog sina i visokih zvaničnika Turske, koji je održan neposredno posle izbora Donalda Trampa za predsednika SAD.

Pozivajući se na izvore bliske istrazi, te dve medijske kuće su navele da je sastanak održan u decembru 2016. u jednom njujorškom klubu i da je za izručenje Gulena obećano oko 15 miliona dolara.

Prema tim izvorima, Gulen je trebalo da bude prebačen privatnim avionom do turskog ostrva Imrali gde se u zatvoru već nalazi lider Radničke partije Kurdistana (PKK) Abdulah Odžalan.

Gulen, koji živi u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji, optužen je u Turskoj da je glavni organizator neuspelog vojnog udara 15. jula 2016. godine.

Izvor: Beta

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *