“Izetbegović jednako nedoslijedan kao i Dodik”

Objavljeno: 13.11.2017.


Izetbegović je jednako nedosledan kao i Milorad Dodik, izjavio je profesor na američkom Univerzitetu “Džons Hopkins” koji se bavi Balkanom Danijel Server.
Server je to rekao na pitanje o izjavi člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da je Bosna i Hercegovina trebalo da odavno prizna Kosovo.

“Izetbegović nije ništa nedosledniji od predsednika RS, Milorada Dodika. Dodik poziva na referendum o nezavisnosti u Republici Srpskoj, ali se protivi priznavanju nezavisnosti Kosova”, rekao je Server.

Osim toga, Server navodi da se ne može praviti analogija između Kosova i Republike Srpske.

“Njihove istorije, pravni status i međunarodni odnosi su različiti. Jedno ne vodi ka zaključcima za drugo”, smatra on.

Lider RS Milorad Dodik izjavio je da član predsedništva BiH Bakir Izetbegović ne poštuje BiH, teritorijalni integritet Srbije i dobre odnose sa Srbijom.

“Ja bih mogao da kažem da više od Bakira Izetbegovića, da li će Kosovo biti nezavisna država, zavisi od mene nego od njega”, rekao je Dodik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će verovatno sazvati sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost zbog izjava Bakira Izetbegovića, najavljuje ministar policije Nebojša Stefanović.

“Neće nam biti lako da preko toga pređemo, to će biti u budućnosti kamen spoticanja. Videćemo šta će biti predsednikov predlog“, dodao je Stefanović tokom gostovanja na Prvoj televiziji.

Međutim, nakon što je Tanjug emitovao intervju bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića Dojče veleu, redakciji se javio njegov savetnik za informisanje. Kako Tanjug javlja, on je zahtevao preciziranje informacije, za koju smatraju da, tako kako je data, predstavlja politički problem.

“Što se mene tiče, Kosovo je dosad trebalo da bude priznato. Sad će se naljuti naše kolege, a naši pokušaji da se to dogodi samo su doneli probleme unutar BiH, a nisu pomogli Kosovu”, rekao je Izetbegović u intervjuu za Dojče vele.

Taj svoj politički stav Izetbegović dodatno objašnjava rečima da je upravo on taj “generator koji gura i uporno traži rešenje tehničkih pitanja sa Prištinom, jer, kako je rekao, BiH ekonomski trpi zbog toga”.

Na direktno pitanje hoće li BiH u nekom trenutku priznati kosovsku nezavisnost, Tanjug je Izetbegovićev odgovor preneo sa: “Da”.

Savetnik bošnjačkog člana Predsedništva BiH s pravom ukazuje da je Izetbegovićev odgovor, precizno, bio: “Nadam se da da”, navodi Tanjug.

Iz Tanjuga ističu da “odgovor Izetbegovića na pitanje da li će BiH priznati Kosovo – “nadam se” – jeste neprecizno prenet sa “da”, ali je njegov politički stav po tom pitanju Tanjug verno preneo, što je sasvim jasno iz njegove izjave da je Bosna i Hercegovina i dosad trebalo da prizna Kosovo”.

Ubrzo se oglasio i predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Skupštine Srbije Meho Omerović, koji je izjavio da je netačna informacija da je član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio da će ta država priznati nezavisnost Kosova.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *