Ivanić: Presude u Hagu proizvešće ogromne tenzije i produbljavanje krize u BiH

Objavljeno: 13.11.2017.


Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić ocijenio je danas da će kraj novembra biti pun izazova za odnose u BiH, jer se 22. novembra očekuje presuda Ratku Mladići, a šest dana nakon toga i šestorici bivših visokih zvaničnika tzv. Herceg-Bosne.
“U BiH postoji jako puno otvorenih pitanja, posebno u odnosu Bošnjaka i Hrvata i presuda Jadranku Prliću i ostalima će, kakva god bude, proizvešće ogromne tenzije i dalje produbljavanje te krize”, smatra Ivanić.

Kada je u pitanju RS i presuda Mladiću, podsjetio je na dosadašnju praksu Haškog suda te ocijenio da će i ta presuda proizvesti dalje tenzije.

“Praksa Haškog suda je takva da s lakoćom osuđuju Srbe, a vrlo teško nekoga drugog. To je praksa koja traje godinama i zbog toga po meni taj sud nije uradio ono što je trebalo da ostavi iza sebe, mirniju političku situaciju”, rekao je Ivanić. Dodao je da ostaje da se vidi kakva će biti situacija nakon te presude, koja će, osim tenzija, izazvati, kako je naveo, i puno emocija.

Ivanić je danas uime PDP-a, čiji je počasni predsjedink, prisustvao prezentaciji ”Programa obnove RS”, kojim je obuhvaćena i oblast boračko-invalidske zaštite, ukazujući, između ostalog, da je inavlidima i vojnim invalidima u FBiH dato besplato korištene autoputeva, dok u RS plaćaju putarinu.

“Pisao sam institucijama RS da se promijeni zakon, ali na to niko nije reagovao, iako se radi o maloj stvari, kojom bi se ipak pokazao moralni odnos prema toj kategoriji stanovništva”, ukazao je Ivanić.

Komentarišući mogući ishod presude Mladiću, predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić je rekao da su očekivanja jedno, a da je poznata “praksa Haškog suda”.

Najavio je da će prisustvovati izricanju presude Mladiću, 22.novembra, te napomenuo da ona neće biti konačna.

Suđenje Mladiću počelo je u maju 2012., godinu dana nakon što je on krajem maja 2011., uhapšen u Srbiji i izručen u Hag.

Haški tribunal će, 29.novembra, izreći i pravosnažnu presudu šestorici bivših visokih zvaničnika tzv. Herceg-Bosne.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *