Drugi okrugli sto o Kosovu: Status KiM najvažnije pitanje

Objavljeno: 13.11.2017.


Status Kosova za Srbiju najvažnije nacionalno pitanje. Rešavanju bi moglo doprineti formiranje nacionalne ili državne komisije, rečeno jna skupu o tome.
Na skupu predstavnika institutа društvenih i humаnističkih nаukа, u okviru “unutrаšnjeg dijаlogа” o Kosovu je ukazano da je rešavanje tog pitanja značajno i za ekonomsko jačanje i Srbije, i srpskog naroda na Kosovu.

Ocenjeno je da “unutrašnji dijalog” ne bi trebalo da bude oročen na kratak period, a da preložena rešenje treba da budu zadovoljavajuća i za srpsku, i za albansku stranu.

Učesnici skupa su izneli različite stavove i o istorijskim zbivanjima na Kosovu, i o sadašnjim odnosima u albanskom društvu, koji su, kako je rečeno, drugačiji od stereotipa.

Navedeno je da bi se pitanje Kosova moglo posmatrati i u kontekstu širih zbivanja u regionu, iz aspekta težnji srpskog i albanskog naroda i interesa međunarodne zajednice.

Skupu su prisustvovali direktor Kаncelаrije Vlade Srbije zа Kosovo Mаrko Đurić, ministar prosvete, nаuke i tehnološkog rаzvojа Srbije Mlаden Šаrčević i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *