Amerikanci i Rusi “biju bitku” oko Ukrajine u Beogradu

Objavljeno: 13.11.2017.


Američki i ruski izaslanici trebalo bi danas ponovo da se sastanu u Beogradu kako bi razmotrili raspoređivanje mirovnih snaga UN u istočnoj Ukrajini
Američki i ruski izaslanici trebalo bi danas ponovo da se sastanu u Beogradu kako bi razmotrili raspoređivanje mirovnih snaga UN u istočnoj Ukrajini.

Glavni cilj njihovih susreta je pokretanje zastalih mirovnih procesa dogovorenih u Minsku, a lista spornih pitanja je duga – uključujući šlemove, pancire i oružje.

Biće to treći susret specijalnog predstavnika Stejt departmenta SAD za Ukrajinu Kurta Volkera i ruskog izaslanika Vladislava Surkova, a drugi u Beogradu.

Američki mediji tvrde da će Vašington predložiti dolazak 20.000 “šlemova”, pri čemu “Vol strit džornal” piše da bi mirotvorci došli pod pokroviteljstvom OEBS, a ne UN, što znači da bi to bili vojnici iz evropskih zemalja. Istovremeno, u Kijevu su kategorički protiv da ruski vojnici budu među “plavim šlenovima”, navode beogradske “Novosti”.

S druge strane, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov objašnjava da bi dolazak 20.000 “plavih” u Donbas zapravo bila okupacija posle čega ukrajinski predsednik Petro Porošenko ne bi ispunio nijedno obećanje i obavezu iz Minska.

Zamenik komandanta korpusa Donjecke narodne republike Eduard Basurin ističe da OEBS nema mandat da šalje naoružane mirotvorce, a njihovim posmatrači mogu imati samo pancire i šlemove, ali ne i oružje, navode “Novosti”.

Inače, SAD i Ukrajina su odbacile nacrt rezolucije Saveta bezbednosti koje je podnela Rusija početkom septembra a kojom bi bili raspoređeni mirovnjaci kako bi zaštitili posmatrače iz OEBS na istoku Ukrajine.

Volker je ranije naveo da SAD žele da ta misija učini više i da nadzire čitavo područje konflikta kao i da obezbede da se naoružanje povuče. To bi, rekao je on, omogućilo da se uspostavi dovoljan nivo bezbednosti kako bi napredovala primena sporazuma iz Minska koji je već dugo u blokadi.

Kako je početkom meseca naveo Sputnjik, Volker je kazao da je već imao dva sastanka sa svojim partnerom Vladislavom Surkovim za koga je rekao da je veoma pametan, ozbiljan pregovarac. “Videćemo da li možemo postići napredak”, objasnio je specijalni predstavnik Stejt departmenta.

Voker i Surkov su se ranije sastali u Minsku 21. avgusta i 7. oktobra u Beogradu.

Blumberg je ranije najavio da će se oni sredinom ovog meseca sastati radi “razgovora o principima” kako bi videli da li mogu da se dogovore kako će mirovne snage izgledati.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *