Novi „Iž“ prijatno iznenadio: Do „stotke“ za 3,5 sekundi

Objavljeno: 11.11.2017.


Prvi serijski proizvedeni motocikli „Iž“ u prodaji već u prvom polugodištu iduće godine.
U obilasku izložbe „Rusija zagledana u budućnost“ koja se održava u „Manježu“ predsednik Vladimir Putin imao je priliku da se upozna i sa teškim motociklom „Iž“ koji je koncern „Kalašnjikov“ osmislio za potrebe projekta „Kortež“.

Prva partija serijski proizvedenih motocikala naći će se u prodaji u prvoj polovini iduće godine, rekao je jedan od direktora u državnoj korporaciji „Rosteh“ Vasilij Brovko. Težina motocikla „Iž“ je 500 kilograma, razvija brzinu do 250 km/č, a od 0 do 100 kilometara ubrzava za svega 3,5 sekundi. Osim toga „Iž“ je opremljen benzinskim motorom snage 110 kilovata. Trenutno se nalazi na testiranju.

U okviru projekta Kortež Naučno-istraživački institut za automobile i motore razvio je nekoliko automobila za najviše zvaničnike i visoke funkcionere na jedinstvenoj platformi. Osim pomenutog Instituta i Rosteha u projekat je uključen i Rosavto. Ulaganja u Kortež iznose 12, 4 milijarde rubalja (181,8 mln evra).

Prvih 12 limuzina sa oznakom Aurus i Russia biće proizvedeno do kraja ove godine, a iduće će se u prodaji naći sedani i terenci. Linija motora obuhvatiće nekoliko agregata uključujući V8 sa 650 k.s. i radni 4-cilindrični motor koji razvija 250 k.s. Najefikasniji će biti 12-cilindrični turbomotor. Svi će raditi u paru sa 9-brzinskim automatskim menjačem.

Izvor: Russia Beyond

Foto: Kalashnikov.media

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *