Rimac će za dve godine završiti novi model Concept Two

Objavljeno: 6.11.2017.


Kako prenosi Tanjug, hrvatski proizvođač najbržih električnih automobila u svetu Rimac automobili najavljuje je da će, posle prvog modela „concept one” koji je proslavio tu kompaniju, za dve godine završiti novi model „concept two”, sa još boljim performansama.
Direktor ljudskih resursa u kompaniji Rimac Automobili Aco Momčilović, koji je učestvovao na Samitu Makedonija 2025, rekao je Tanjugu da Rimac automobili rade na razvoju novog modela i da će njegova cena biti verovatno još viša zbog boljih performansi.

Cena postojećeg automobila „concept one ” je 1,2 miliona evra njegova serija će biti zaustavljena na osam automobila.

Momčilović je rekao da „concept one ” više ne može da se naruči i dodao da još nisu imali kupce iz regiona.

„Koncept 2 će imati još bolje performanse i bolji dizajn i verovatno još veću cenu. Inače, dugoročna strategija kompanije je da se krene i sa proizvodnjom jeftinijih automobila u narednih pet ili šest godina. Ali, najniži nivo će biti nivo ferarija ispod koga kompanija neće raditi”.

Podsetio je da je kompanija Rimac automobili poznata po proizvodnji električnih automobila, ali da ima i firmu koja se bavi proizvodnjom električnih bicikala.

„Concept one ”, navodi Momčilović, ima fantastične performanse – 1088 konjskih snaga, maksimalna brzina veća od 300 km sa sat, ubrzanje do 100 km na sat za oko dve sekunde, autonomiju baterije od oko 400 km, u zavisnosti od vožnje.

„U poslednjih par godina smo napravili ogroman rast, pre tri godine samo imali 30 ili 40 ljudi, a sada imamo skoro 250 zaposlenih i velike planove za dalje širenje”.

Momčilović je kazao da te automobile kupuju ljudi koji imaju ne manje od 100 miliona evra.

Navodi da se na internetu mogu naći snimci kako „concept one ” lako pobeđuje u trci sa, na primer, bugatijem, ferarijem i poršeom.

„Vidi se nadmoć našeg električnog automobila koji je pobedio u svim tim trkama. Koristimo baterije koje smo mi sami razvili, to je strategija firme, većina naših prihoda dolazi od poslova koje radimo za velike igrače u auto-industriji”.

Rekao je da je ta kompanija uspela da napravi najbrži električni automobil na svetu zahvaljujući osnivaču i vlasniku firme Mati Rimcu, koji se dok je bio mlad bavio auto-trkama.

Momčilović je rekao da u regionu ima firmi koje se bave pojedinim segmentima električnih automobila.

„Pokušavamo ih okupiti u neki automobilski klaster i dovesti neku stranu kompaniju koja bi bila zainteresovana, imamo dobre inženjere i mogli bi biti konkurentni na svetskom nivou u auto-industriji. Imamo saradnju sa Srbijom u smislu da smo zaposlili neke ljude iz Srbije i želimo to da povećamo. Imam kontakte i radićemo na ostvarivanju saradnje i sa fakultetima, pretežno elektrotehnike i mašinstva kako bi zaposlili dobre inženjere”.

On kaže da hoće i da vide sa kojim bi sve firmama u Srbiji mogli uspešno da sarađuju.

Prema njegovim rečima, za sada je nivo svesti o električnim automobilima u regionu niži nego u Evropi, ali će to evropska regulativa uskoro rešiti, pa će i kod nas jednom postati standard.

„Prošle godine je tržište električnih automobila poraslo za oko 46 odsto. Prema predviđanjima u vezi sa baterijama, moguće je da će njihova cena biti značajno niža i dostupna širokom stanovništvu, pa će možda i cena tih automobila biti između 8.000 i 10.000 evra”, dodao je Momčilović

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *