Uzbuna u Hrvatskoj javnosti: 18.000 Hrvata dobilo poziv za ratni raspored

Objavljeno: 24.10.2017.


Hrvatske vlasti pozvale su na smotru oko 18.000 rezervnih oficira da bi odabrali ukupno njih 9.031 za potpuno popunjavanje šest pješačkih rezervnih pukova
Hrvatske vlasti pozvale su na smotru oko 18.000 rezervnih oficira da bi odabrali ukupno njih 9.031 za potpuno popunjavanje šest pješačkih rezervnih pukova Oružanih snaga, saopštilo je Ministarstvo odbrane Hrvatske.

Od oko 18.000 pozvanih, odazvalo se njih oko 12.000. Iz kojih razloga se njih oko 6 hiljada nije odazvalo pozivu, zasad nema podataka, piše “Jutarnji list”.

Pozivanje rezervista izazvalo je veliku uzbunu u hrvatskoj javnosti, ali u Ministarstvu odbrane samo se drže svojih usvojenih planova popune, prema kojima tokom 2017. godine planiraju da formiraju šest pješačkih pukova Oružanih snaga. Pozivanje rezervista započelo je tokom septembra i trajaće do kraja godine, a nastaviće se i tokom sljedeće godine.

Nakon što su krenula pozivanja razvrstanih rezervista, uslijedila su mnoga pitanja i sa njihove strane, ali i sa strane poslodavaca, koja su njihova prava, piše “Jutarnji”.

Hrvatsko udruženje poslodavaca tražilo je odgovor od Ministarstva odbrane, gdje stoji da svaki rezervista ima pravo na naknadu troškova prevoza, zadržavanje prava i dužnosti iz radnog odnosa, a onima koji ostvaruju pravo na penziju ili novčanu naknadu zbog privremene nezaposlenosti ostaje to pravo i dok izvršavaju vojnu obavezu.

Svaki razvrstani rezervista koji je pozvan na osposobljavanje ili vježbu i koji je primio poziv mora da obavijesti poslodavca da u tom razdoblju neće biti na radnom jmestu, o čemu dobija potvrdu.

NN

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *