“Što pre realizovati Vučićevu posjetu Zagrebu”

Objavljeno: 24.10.2017.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i novi ambasador Hrvatske Gordan Bakota konstatovali da je neophodno što pre realizovati Vučićevu posetu Hrvatskoj.
Ta poseta će, kako su ocenili, “imati značajan uticaj na razvoj saradnje i poboljšanje političke atmosfere između dve zemlje”, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Vučić je danas primio akreditivno pismo ambasadora Bakote.

Vučić i novi hrvatski ambasador u razgovoru su izrazili očekivanje da će, uprkos pitanjima koja opterećuju odnose Srbije i Hrvatske, biti ispunjen deo obaveza iz Deklaracije o unapredjenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja, koja je potpisana prošle godine, navodi se u saopštenju.

Srpski predsednik je naglasio da je potrebno da se intenzivira rad mešovitih komisija za rešavanje otvorenih pitanja, za čiji rad je Srbija imenovala nacionalnog koordinatora. On je pozvao hrvatski državni vrh da pokloni veću pažnju položaju srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj i rekao da je Srbija spremna da još više uradi za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji.

Ambasador Bakota je rekao da Hrvatska ceni sve što Srbija radi za hrvatsku nacionalnu manjinu i da upravo manjine mogu da budu most saradnje.

Bakota je predsedniku Srbije ;preneo pozdrave hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Andreja Plenkovića, a Vučić je njemu ;poželeo uspeh u diplomatskom radu u Beogradu.

Poseta Aleksandra Vučića Zagrebu, koja je bila planirana za novembar, odložena je početkom oktobra, pošto je posle razmene nekoliko protestnih nota zbog otkrivanja spomenika majoru bivše JNA Milanu Tepiću u Beogradu i izjava srpskih zvaničnika procenjeno da je “stvorena ;atmosfera koja ne doprinosi izgradnji medjusobnog poverenja i da u ovom trenutku ne postoje preduslovi za ostvarenje posete”.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *