Nove tenzije Beča i Ankare; Razlog: Psi njuškaju – Video

Objavljeno: 24.10.2017.


Kontrola putnika na bečkom aerodromu Švehat razlog je novih tenzija u odnosima Austrije i Turske. Razlog: Psi kontrolisali putnike iz Turske i njuškali ih
Kontrola putnika na bečkom aerodromu Švehat razlog je novih tenzija u odnosima Austrije i Turske. Razlog: Psi kontrolisali putnike iz Turske i njuškali ih.

Pripadnici Ministarstva finansija Austrije su, naime, uz pomoć pasa koji otkrivaju novac izvršili kontrolu putnika na letu Turkiš erlajnsa. To je naišlo na negodovanje kako putnika, tako i zvanične Ankare.

Psi su kontrolisali da li putnici sa sobom nose veće novčane iznose od dozvoljenih. Jedan putnik snimio je čitav događaj, a na videu se jasno vidi kako putnici negoduju zbog toga što se psima dozvoljava da njuše po njima i to još i po najintimnijim delovima.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske, nakon ovog događaja, objavilo je saopštenje u kojem osudjuje ponasanje austrijskih vlasti i poziva austrijske ustanove da budu obazrivije prilikom kontrola.

Mediji su bili oštriji i tvrdili da se radi o “arogantnim pripadnicima austrijske službe koji su sproveli rasističku kontrolu”. Mediji i sami putnici tvrde da je ova kontrola, koja je sprovedena, nakon što su prošli sve prethodne bezbednosne pretrese, bila ponižavajuća.

Na drugoj strani portparol Ministarstva finansija Johanes Paskvali ističe da se radi o normalnoj kontroli i da do sada nije bilo nikakvih pritužbi.

Psi koji traže novac se, kako navodi, koriste već godinama i to gotovo svakodnevno. Kontrola, prema njegovim rečima, nije imala nikakve veze sa poreklom putnika.
Koliko je osetljiva primena službenih pasa prema turskim i drugim putnicima islamske vere svedoči i činjenica da je generalni konzul u Beču, čim je obaveštene o ovom dogadjaju, odmah otišao na aerodrom da razjasni stanje.

Naime, Turci kada je reč o službenim psima, kako tvrdi, pomisle na scene koje su se dogodile u Abu Graibu i mučenje iračkih zatvorernika od strane američkih vojnika.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu nazvao je Beč “centrom rasizma” u Evropi i otkazao je učešće na konferenciji Medjunarodnog centra za migracioni razvoj u Beču.

Turska je odgovorila istom merom Austriji. Na aerodromu u Istanbulu policija je kontrolisala putnike na letu za Austriju i to isto uz pomoć službenih pasa.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *