Izrael uputio protestnu notu BiH

Objavljeno: 24.10.2017.


Ambasada Izraela sa sjedištem u Tirani uputila je Ministarstvu spoljnih poslova BiH protestnu notu zbog odluke Skupštine Kantona Sarajevo i Općinskog suda u Sarajevu da se Osnovna škola “Dobroševići” preimenuje u Osnovnu školu “Mustafa Busuladžić”
Ambasada Izraela sa sjedištem u Tirani uputila je Ministarstvu spoljnih poslova BiH protestnu notu zbog odluke Skupštine Kantona Sarajevo i Općinskog suda u Sarajevu da se Osnovna škola “Dobroševići” preimenuje u Osnovnu školu “Mustafa Busuladžić”.

Izraelska ambasada od Savjeta ministara traži da obrati posebnu pažnju na nedavnu odluku Vlade Kantona Sarajevo o imenovanju jedne od njenih škola po “kontroverznoj i antisemitskoj ličnosti” Mustafi Busuladžiću.

“Ambasada Izraela ponovo izražava iskreno žaljenje zbog toga što su vlasti Kantona Sarajevo odobrile takvu odluku, naročito uzimajući u obzir činjenicu da je većina bosanskih Jevreja ubijena od ruke fašističkih i nacističkih okupatorskih snaga sa kojima se identifikovao gospodin Busuladžić”, navodi se u protestnoj noti.

Dalje se dodaje da takav nesretan čin ugrožava bogat multietničkih i svjetski duh na koji je Sarajevo zajedno sa svojom bosanskom zajednicom ponosno. Ambasada Izraela ističe da je Jevrejska zajednica koja postoji u BiH više od 450 godina sastavni dio kulturnog mozaika zemlje i da su Jevreji počastvovani što su značajno doprinijeli bh. društvu.

“Izrael je uvjeren da će Savjet ministara BiH nastaviti da pruža sigurnost i zaštitu prosperitetnoj Jevrejskoj zajednici, glasno i odlučno govoreći protiv antisemitizma i negiranja holokausta, zapravo, bilo kakvih pokušaja u istorijskom revizionizmu kada su u pitanju nacistička djela i djela njihov saradnika širom Evrope. Osim toga Izrael poziva vlasti BiH, predstavnike zemlje koja pripada evropskoj porodici, koja dijeli vrijednosti demokratije i ljudskih prava, da otkažu prethodno navedenu odluku i da djeluju na njenom ukidanju”, navodi se u protestnoj noti.

Ministarstvo spoljnih poslova BiH proslijedilo je protestnu notu Izraela u kabinete premijera FBiH Fadila Novalića i premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića.

Skupština Kantona Sarajevo je na sjednici održanoj u oktobru 2016. godine prihvatila prijedlog da se osnovna škola u Dobroševićima nazove po Mustafi Busuladžiću, a prije glasanja sjednicu su napustili predstavnici opozicije koji se nisu slagali s ovim prijedlogom.

Opozicija (Naša stranka, Socijaldemokratska partija i Demokratske fronta) smatra da naziv škole nije prikladan zbog Busuladžićevih stavova koji se mogu poistovijetiti s fašizmom.

Prijedlog je najprije bio odbijen, ali je usvojen u drugom pokušaju. Takođe, postojao je i prijedlog GS-a da se škola nazove po majoru Armije RBiH Mihajlu Petroviću.

Kritičari ističu da je Busuladžić bio istaknuti saradnik ustaških okupatorskih snaga za vrijeme Drugog svjetskog rata, a njegovo se pisano mišljenje često poklapalo s ideologijom nacizma.

Busuladžić je likvidiran bez suđenja u Sarajevu 29. juna 1945. godine.

Izvor: Klix.ba, NN

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *