Astrolab pronađen na „Esmeraldi“ najstariji navigacioni instrument

Objavljeno: 24.10.2017.


Artefakt pronađen u olupini broda koji je pripadao floti Vaska da Game, u vodama u blizini Omana predstavlja najstariji poznati instrument za navigaciju.
Pomorski arheolozi tvrde da je reč o astrolabu, instrumentu koji su mornari nekada koristili za određivanje vremena, položaja Sunca, Meseca i zvezda tokom putovanja. Veruje se da instrument datira iz perioda između 1495. i 1.500 godine.

Asrolab sa broda „Esmeralda“

Astrolab je pronađen 2014. godine u olupini portugalskog istraživačkog broda koji je potonuo tokom oluje u Indijskom okeanu 1503. godine. Brod se zvao „Esmeralda“, a bio je deo flote koju je predvodio portugalski istraživač Vasko da Gama, prva osoba koja je direktno plovila iz Evrope prema Indiji.

„Velika je privilegija pronaći nešto ovako retko, nešto istorijski važno, nešto što će arheolozi proučavati“, rekao je za Bi-Bi-Si Dejvid Merns, vođa tima koji je pronašao astrolab.

Bronzani disk prečnika je 17,5 miliometara, a tanji je od dva milimetra.

Iako je u početku stručnjacima delovalo kao da ništa važno na astrolabu neće pronaći, laserskim skeniranjem na Univerzitetu „Vorvik“ otkrivene su oznake na ivicama diska, a između svake je razmak od pet stepeni.

Zahvaljujući tome, moreplovci su mogli da mere visinu sunca iznat horizonta u podne i tako odrede lokaciju.

Astrolabi su veoma retki, a ovo je ukupno 108. koji je pronađen.

Izvor: RTS

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *