Vučić za AP: Povešću Srbiju u EU, Rusija ne ugrožava to

Objavljeno: 13.10.2017.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao je u intervjuu za AP da će povesti Srbiju u EU i rekao da to što Rusija naoružava srpsku vojsku, ne ugrožava taj cilj.
“Znamo gde idemo, što znači da smo na našem EU putu, to je strateški put naše zemlje… Istovremeno želimo da sačuvamo najbolje odnose s Rusijom, Turskom, Kinom, SAD, i svim drugim zemljama”, rekao je Vučić u intervjuu za američku novinsku agenciju.

AP navodi da pod vođstvom Vučića Srbija zvanično traži učlanjenje u EU, ali istovremeno održava bliske odnose s Rusijom.

Kako navodi agencija, Rusija Srbiju snabdeva lovcima Mig 29 i planira da isporuči tenkove i oklopna vozila.

Kako navodi AP neki zapadni zvaničnici su izrazili zabrinutost zbog toga što Rusija naoružava Srbiju posle krvavog raspada bivše Jugoslavije tokom 1990-ih i pozvali Beograd da se čvrsto izjasni gde ide – na istok ili na zapad.

“Ja ne vidim ništa loše u tome, i to funkcioniše i funkcionisaće, to je naša politika i mi smo vojno neutralni”, rekao je Vučić navodeći da naoružavanje Srbije ne predstavlja pretnju za njene susede.

Vučić je rekao da uviđa da njegova prošlost, kao istaknutog člana partije koja se zalagala za širenje granica Srbije na Balkanu, ili za “Veliku Srbiju” tokom ratova u susedstvu, izazivaju određenu sumnju u iskrenost njegovog preokreta da postane prozapadni reformista.

“Čovek koji je bio potpuno protiv EU pre 20 godina, koji je bio član Radikalne stranke… znam da to nije lako za mnoge da progutaju. Mogu da vam kažem mi ćemo to ispuniti, završićemo taj posao”, ponovio je Vučić uverenje da će povesti Srbiju u EU.

“Verujem da svaki član Vlade čini sve što može da ispuni naše ciljeve, a jedan od naših glavnih ciljeva je punopravno članstvo u EU… Ja mislim da treba da budemo deo Evropske unije, to je moj zadatak, to je moj posao, i ja ću ga obaviti”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je najveća prepreka na putu Srbije ka EU nalaženje rešenja za Kosovo. On je ukazao da više godina postoji zamrznut sukob i da ne misli da je dobro da tako ostane narednih 50 ili 100 godina, i da je to glavni razlog zašto je pokrenuo takozvani unutrašnji dijalog o Kosovu. ;

“Sa Albancima mislim da nam je potreban dugoročni mirovni aranžman za narednih 200 godina”, rekao je Vučić i dodao da će sve strane “morati da prave neke kompromise”.

Predsednik Srbije je odbacio kritike da autokratski vlada i da guši medije kroz zastršivanje i finansijske pritiske, navodi AP. On je rekao da Srbija ima “podeljenu medijsku scenu”, i da nema jednoglasnih glasova i da je vrlo ponosan na to.

“I nemamo nikakva ograničenja, nikakve restrikcije za društvene mreže za razliku od mnogih zapadnoevropskih zemalja”, rekao je Vučić i dodao da 78 do 79 odsto stanovništva koristi društvene mreže.

“Ljudi samo imaju svoje telefone i imaju sve različite vesti na svojim telefonima”, rekao je on.

Izvor: Beta

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *