Tramp doveo u pitanje sporazum sa Teheranom, EU ne odustaje

Objavljeno: 13.10.2017.


Američki predsednik Donald Tramp, uprkos najavama, nije u potpunosti odbacio sporazum sa Teheranom od pre dve godine
Američki predsednik Donald Tramp, uprkos najavama, nije u potpunosti odbacio sporazum sa Teheranom od pre dve godine, nalažući Kongresu da pronađe bolji način za rešavanje ovog problema. Evropska unija podsetila Trampa da se ne radi o unutrašnjem pitanju SAD, već o rezoluciju Saveta bezbednosti UN. Posledice Trampovog poteza još uvek nejasne.

Tramp je zapretio da će, ipak, opozvati američki pristanak na ovaj sporazum, ukoliko Kongres i saveznici SAD ne promene odredbe dogovora sa Teheranom.

Šefica EU za bezbednost i spoljnu politiku Frederika Mogerini odmah je odbacila Trampov zahtev, navodeći da se sporazum primenjuje.

“Sporazum nije unutrašnje pitanje SAD već je reč o rezoluciji Saveta bezbednosti UN. EU će nastaviti da ga u potpunosti podržava”, napisala je Frederika Mogerini na Tviteru. “Taj sporazum funkcioniše i sprečava tu zemlju da razvija nuklearno naoružanje”, rekla je Mogerini.

Govoreći o sporazumu iz 2001. godine, kojim se Teheran obavezao da učini svoj nuklearni program potpuno transparentnim a da zauzvrat međunarodna zajednica ukine sankcije, Tramp je naveo da Iran ima istoriju pomaganja teroristima, posebno grupama čije su akcije usmerene protiv SAD.

Tramp je, takođe, rekao i da je sporazum sa Teheranom “jedan od najgorih u istoriji”, kao i da je ovim sporazumom tek privremeno usporen iranski nuklearni program.

“Na osnovu svega toga, objavljujem da ne mogu i neću da potvrdim ovaj sporazum”, rekao je Tramp.

Posledice ovakvog Trampovog poteza još nisu jasne, pre svega jer su ostale potpisnice sporazuma: EU, Rusija, Kina i Iran još ranije saopštili da novi pregovori jednostavno nisu mogući.

Guteres se nada da se sporazum može spasiti

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres rekao je da se nada da se nuklearni sporazum sa Iranom može spasiti, saopštio je portparol UN Stefan Dužarik, pošto je predsednik SAD Donald Tramp saopštio da ga neće potvrditi.

Dužarik je rekao da Gutereš smatra sporazum “velikim pomakom u konsolidovanju neširenja nuklearnog oružja”.

Izvor: RTS, Guardian

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *