Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj vraćeno 45 ikona

Objavljeno: 13.10.2017.


Kulturna dobra iz Srbije, iz Eparhije osečko-poljske i baranjske i Eparhije dalmatinske, otpremljena su danas u crkve i riznice Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj nakon što su, prema odluci Mešovite srpsko-hrvatske međudržavne komisije za povraćaj kulturnih dobara za to stvoreni odgovarajući uslovi.
Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije, na osnovu Sporazuma između Savezne vlade SR Jugoslavije i Vlade Republike Hrvatske o saradnji u oblasti kulture i prosvete, a uz saglasnost Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske pravoslavne crkve, crkvama Svetog Dimitrija i Patrijaršijskom dvoru u Dalju, kao i crkvama u Markušici, Kneževu i Riznici Svetog Ilije u Zadru, vraćeno je 45 ikona.

Na sastanku Mešovite međudržavne komisije verifikovan je Zapisnik sa sastanka održanog aprila u Požegi. Bilo je reči i o završetku radova na depou pri Vladičanskom dvoru u Pakracu i o povratku ikona iz crkava Sv. Georgija u Lisičinama i Sv. Georgija u Velikim Bastajima, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je sastavljen izveštaj mešovitog stručnog tima konzervatora nakon obilaska i pregleda stanja materijala u Patrijaršijskom dvoru u Sremskim Karlovcima, kao i o radovima na riznici u manastiru Krka.

Izvor: N1

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *