Španija insistira: Pućdemon da odgovori sa “da” ili “ne”

Objavljeno: 13.10.2017.


Lider Katalonije Karles Pućdemon mora da odgovori sa “da” ili “ne” na zahtev Španije da razjasni da li je proglasio nezavisnost tog bogatog regiona.
To je izjavila zamenica španskog premijera Soraja Saenc de Santamarija.

Madrid je prekjuče dao Pućdemonu rok do ponedeljka da razjasni svoju poziciju i, u slučaju da odgovori da jeste proglasio nezavisnost, rok do četvrtka 19. oktobra da odustane od primene deklaracije o nezavisnosti, ako želi da izbegne ukidanje autonomije Katalonije, navodi Asošiejted pres.

De Santamarija je rekla novinarima posle sastanka Vlade da je to “samo da ili ne” i dodala da je “u Pućdemonovim rukama” odluka da li će izbeći vanredne mere centralne vlade i smanjiti društvene podele. 

Ona ga je pozvala da brzo deluje kako bi sprečio dalje propadanje katalonske ekonomije i navela da će taj region biti suočen s “ekonomskom recesijom” ako se održi trenutna pat pozicija po pitanju nezavisnosti Katalonije.

Oko 40 katalonskih banaka, multinacionalnih kompanija i srednjih preduzeća premestilo je svoja sedišta iz Katalonije u poslednjih sedam dana. Takvi potezi kompanija za sada imaju uglavnom simbolički značaj, pošto im je ekonomski uticaj ograničen jer promena sedišta ne uključuje premeštanje kancelarija, radnih mesta ili imovine preduzeća.

Ipak, zamenica španskog premijera Marijana Rahoja navela je da su investicije na području Katalonije u padu i da je sektor turizma imao pad između 20 i 30 odsto u prethodnom mesecu. 

U Kataloniji je 1. oktobra održan referendum o nezavisnosti, koji Madrid ne priznaje, a na kojem se za nezavisnost izjasnilo 90 odsto izašlih birača, ali uz izlaznost od svega 43 odsto.

Pućdemon je u utorak potpisao deklaraciju o nezavisnosti Katalonije, čiju je primenu odmah suspendovao u očekivanju dijaloga s centralnim vlastima u Madridu.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *