Pokrenuta zaplijena novca nad roditeljima preminule Nore Šitum

Objavljeno: 13.10.2017.


Udruženje Hrabro dijete, putem kojeg je prikupljan novac za liječenje Nore Šitum, zadalo je novi udarac roditeljima preminule djevojčice Nore.
Pokrenuli su nad njima zaplijenu potražujući 200.000 kuna sudskih troškova zbog spora koji su roditelji Nore Šitum izgubili.

Roditelji preminule Nore su, naime, tražili da se Udruženju Hrabro dijete zamrznu sredstva prikupljena za Norino liječenje kako ga dalje ne bi mogli trošiti. Međutim, prije dvije i po godine Vrhovni sud donio je pravosnažnu presudu kojom se Udruženju Hrabro dijete dopušta raspolaganje prikupljenim novcem.

Roditelji malene Nore, Đana Atanasovski i Ivica Šitum, uložili su žalbu na tu odluku Ustavnom sudu. Međutim, Ustavni sud ni nakon dvije i po godine nije donio odluku, iako je to bio dužan napraviti u roku od pola godine.

Đana Atanasovski je duboko potresena nastavkom događaja koji pokazuju da u Hrvatskoj niko ne živi u pravnoj državi.

“Juče sam dobila platu i otišla sam je podići na bankomat, međutim kad sam pokušala podići novac, nisam uspjela. Potom mi je kartica odbijena u trgovini. Nisam znala šta se dešava pa sam došla kući i preko sistema e-građanin vidjela da je protiv nas Hrabro dijete pokrenulo zaplijenu u iznopsu od 200.00 kuna sudskih troškova”, rekla nam je kratko Đana.

Ona i suprug Ivica Šitum podstanari su i roditelji malog dječaka, a Hrabro dijete ostavila ih je bez sredstava za život.

Sekretar udruženja Haris Kapetanović je na pitanje novinara zbog čega su to uradili samo ponavljao “Nemam komentara”.

Novac je Udruženje trošilo na ćevape, regrese, božićnice
Udruženje Hrabro dijete 2013. sakupljalo je novac za liječenje djevojčice Nore Šitum u Americi, a još uvijek nije otkriveno koliko je tačno skupljeno i koliko je još novca ostalo na njihovom računu.
Institucije nisu napravile ništa.
(Index.hr)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *