Opozicija Dodiku: “Vidimo se kada budete predsjednik svih gradjana!”

Objavljeno: 13.10.2017.


Predsjednici stranaka Saveza za promjene, SDS, PDP, NDP, SRS, odgovorili su predsjendiku Republike Srpske Miloradu Dodiku da će doći na sastanak kod njega kada on bude predsjednik svih građana.
Odgovor stranaka Saveza za promjene prenosimo u cijelosti:

– Gospodine predsjedniče,

Poziv koji ste nam uputili vrijedan bi bio poštovanja kada bi mi bili uvjereni da su Vaše namjere iskrene i u duhu Vaše uloge opisane članom Ustava Republike Srpske kojim se Predsjednik Republike obavezuje da izražava državno jedinstvo i predstavlja Republiku.

Nažalost, niste nam dali priliku do sada da se uvjerimo da najvišu državnu funkciju u Republici Srpskoj obavljate na način propisan ovom ustavnom odredbom, već naprotiv, kršeći Ustav Republike Srpske Vi izazivate i podstičete podjele i prouzrokujete omraze i sukobe svojim neodmjerenim i neprimjerenim javnim djelovanjem protiv onih koji iznose u javnost stavove sa kojima se ne slažete.

Shvatajući svu težinu oslobađajuće presude Naseru Oriću, jasno se suprostavljajući ovakvom neefikasnom i neodgovornom radu Tužilaštva i Suda BiH, kao i svakom postojećem nedozvoljenom interesnom i političkom uticaju na rad ovih pravosudnih institucija, potpuno smo opredjeljeni da se ova praksa prekine, a posebno u dijelu kontinuiteta presuda ratnim vojnim i političkim vođama i dokazanim zločincima takozvane Armije BiH.

Stavove povodom ove sramne i štetne oslobađajuće presude objavili smo javno i na tome ćemo raditi sa svima koji to hoće.

Mi ne vidimo smisao Vašeg poziva jer često provodite neodgovornu državnu politiku o čemu ste nas uvjerili svaki put kada ste zloupotrebili našu dobru volju da zajedno riješavamo nacionalne i državne probleme srpskog naroda i Republike Srpske.

Ukoliko se vratite onom što je Vaša ustavna obaveza, a to je da predstavljate jedinstvo svih građana, da poštujete Narodnu skupštinu i razvijate demokratiju, da vodite odgovornu državničku politiku, tada ćemo razmotriti mogućnost razgovora sa Vama.

Imajući u vidu sve navedeno, ne tražimo od Vas izvinjenje zbog svega što ste uradili svojim nepromišljenim postupcima i izjavama ali tražimo od Vas da razmislite da li ponašanje koje praktikujete u javnosti priliči funkciji Predsjednika Republike koju obavljate- kaže se u pisanom odgovoru predsjedniku Republike Srpske koji su potpisali Vukota Govedarica (SDS). Branislav Borenović (PDP), Dragan Čavić (NDP) i Milanko Mihaljica (SRS).

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je juče pozvao, između ostalog, i predsjednike stranaka iz saveza za promjene na sastanak u subotu povodom oslobađajuće presude Naseru Oriću, koga srpska strana tereti za ratne zločine.

(BN)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *