Nasin satelit zabilježio porast emisije ugljen-dioksida

Objavljeno: 13.10.2017.


Podaci satelita američke NASA pokazuju skokove u emisiji ugljen-dioksida širom sveta, a nivo ugljen-dioksida u pojedinim područjima zavisi od godišnjeg doba, a veliko povećanje zabeleženo je 2015. godine u tropskom pojasu zahvaljujući El Ninju.
To su zaključci pet istraživanja objavljenih u časopisu Science a koji su utemeljeni na podacima satelita koji prati emisiju ugljenika. Satelit je 2014. lansirala američka svemirska agencija NASA i zove se OCO-2, i to je svojevrsna orbitirajuća laboratorija ugljenika.

Zadatak satelita je da prouči kako se ugljen-dioksid, najodgovorniji za efekat “staklene bašte” i koji nastaje sagorevanjem fosilnih goriva, kreće po Zemlji, kao i uticaj vegetacije na emisiju ugljen-dioksida.

“Podaci pokazuju zapanjujuće promene u ciklusu ugljenika na severnoj polulopti zavisno od promene godišnjih doba. U proleće nastaje dramatično povećanje emisije ugljenika zahvaljujući biljkama”, navodi se u jednom od pet radova u časopisu Science.

“Tokom zime vegetacija minimalno proizvodi ugljen-dioksid, ali raspadanje biljaka oslobađa ugljen-dioksid s porastom temperatura koje podstiču emisiju nastalu sagorevanjem fosilnih goriva nad Kinom, Evropom i jugoistokom SAD”, dodaje se.

To dovodi do sezonskog porasta ugljenika u aprilu na severnoj zemljinoj polulopti.

Nakon toga s prolaskom proleća i približavanjem leta, biljke počinju da upijaju ugljen-dioksid.

Još jedna od pet studija u časopisu Science otkrila je da je fenomen zagrevanja okeana, poznat kao topli ekvatorski El Ninjo, rezultirao s mnogo više oslobađanja ugljenika u tropskom pojasu nego ranijih godina.

El Ninjo je pojava koja izaziva fluktuiranje temperature površine mora i struja nad Tihim okeanom i može trajati više godina.

El Ninjo je 2015. i početkom 2016. “rezultirao oslobađanjem oko 2,5 gigatona ugljen-dioksida više u 2015-oj nego u 2011-oj godini”, navodi se u izveštaju.

“Manje padavina u južnoj Americi i povećanje temperatura u Africi bili su ključni pokretači” te promene, dodaje se. Očekuje se da će se ta pojava pogoršati do kraja veka zbog globalnog zagrevanja u tropskim krajevima koji su tradicionalno služili apsorpciji emisije ugljenika.

U 2015. i 2016. OCO-2 satelit je zabeležio 50-postotno povećanje atmosferskog CO2 u poređenju s prosecima zabeleženim ranijih godina.

U tropskoj Aziji povećano oslobađanje ugljen-dioksida bilo je većinom zahvaljujući izgaranju biomase.

Izvor: Hina

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *