Najveća kriza na Baltiku: Amerikanci stižu na rusku granicu

Objavljeno: 13.10.2017.


Pentagon namerava da u novembru počne sa prebacivanjem 76 helikoptera „Blek houk“, „Apač“ i „Činuk“ u Letoniju, pokazuju dokumenti američke mornarice.
U dokumentima se navodi da će američka vojna tehnika biti morskim putem isporučena iz Teksasa u Rigu.

„Komanda pomorskog prevoza traži informacije o cenama i dostupnosti teretnih brodova, pod američkom ili stranom zastavom, za prevoz oko 18.400 kvadratnih metara vojnog tereta (vozila, generalni teret i helikopteri)“, navodi se u zahtevu koji je objavila američka mornarica.

Na spisku tehnike koju mornarica namerava da prebaci u Letoniju nalazi se 76 helikoptera, među kojima su razne modifikacije višenamenskog helikoptera „Sikorski blek houk“, opremljenog usavršenim motorima sa digitalnim upravljačkim sistemom i 12 vozila modifikovanih za medicinske potrebe. Osim toga, na spisku su 24 helikoptera „Apač“, kao i 12 teških vojno-transportnih helikoptera „Boing činuk“.

U dokumentu se navodi da su helikopteri u službi desete brigade američkog vazduhoplovstva. Na stranici na Fejsbuku te grupe 11. oktobra su objavljene fotografije pripreme za prebacivanje u Evropu.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *