Avramopulos: Smrt Šengena znači smrt Evrope

Objavljeno: 13.10.2017.


Komesar Evropske komisije za unutrašnje poslove i migracije Dimitris Avramopulos upozorio je na važnost očuvanja slobode kretanja unutar šengenskog prostora
Komesar Evropske komisije za unutrašnje poslove i migracije Dimitris Avramopulos upozorio je na važnost očuvanja slobode kretanja unutar šengenskog prostora.

On je istakao da bi “smrt Šengena značila smrt Evrope”.

“Šengen je živ i mora ostati živ, jer umre li Šengen, umreće i Evropa”, rekao je Avramopulos u Luksemburgu, gde učestvuje na sastanku ministara unutrašnjih poslova zemalja članica, prenosi Hina.

On je istakao da razume zabrinutost zemalja članica za bezbednost, ali da zbog toga ne mora da se suspenduje prostor slobodnog kretanja.

Iz bezbednosnih razloga, Evropska komisija je 27. septembra predložila promene Zakonika o šengenskim granicama, koje bi omogućile uvođenje kontrola unutar tog prostora na razdoblje do tri godine u slučaju vanrednih okolnosti, poput terorističkih pretnji.

Komisija je tada predložila da se, umesto na šest meseci, produži najviše na godinu dana period u kojem je moguće privremeno uvođenje kontrola na unutrašnjim granicama šengenskog prostora u slučaju ozbiljnih pretnji po bezbednost neke zemlje.

Trenutno šest zemalja šengenskog prostora – Austrija, Danska, Francuska, Norveška, Nemačka i Švedska – koriste zakonsku mogućnost kontrola na unutrašnjim granicama, koji ističe u novembu, a taj rok su za dodatnih šest meseci produžile Nemačka i Austrija.

Izvor: Tanjug, B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *