Volkswagen Scirocco otišao u penziju

Objavljeno: 12.10.2017.


Kompanija Volkswagen je objavila da je sportski coupe Scirocco zvanično otišao u penziju.
Na zvaničnom sajtu nemačkog proizvođača je objavljeno da više neće primati narudžbine za ovaj model, ali da još uvek ima određeni broj primeraka na zalihama koji su dostupni kupcima. Naravno, konfigurisanje više nije opcija jer su automobili proizvedeni.

Dakle, nakon gotovo deset godina dvovratni model odlazi u penziju. Neki će reći da su iznenađeni što je i “preživeo” tako dugo s obzirom da se nije istakao prodajom.

Scirocco je baziran na platformi PQ35 kao i peta generacija modela Golf pa je već zastareli proizvod iako njegov spoljašnji izgled i dalje prolazi test vremena. Predhodnici su imali više karaktera, posebno druga generacija koja se prodavala između 1981. i 1992. godine.

Kada je reč o direktnom nasledniku, ne treba gajiti previše nade, jer je teško verovati da će VW uskoro proizvesti coupe s prednjim pogonom. Osim toga, postoji šansa da će se ime Scirocco vratiti i koristiti za električni model.

Jedan od VW-ovih direktora, Frank Weisch, pre nekoliko meseci je izjavio da postoje planovi za “sjajan i zabavan automobil” u obliku malog coupea baziranog na MEB platformi. Rad na “emotivnom konceptu” je već počeo, ali je produkcijski model još uvek jako daleko.

Ako je verovati glasinama, električni Scirocco će biti ponuđen u nekoliko verzija, osnovna će razvijati 170, dok će dva električna motora najsnažnije verzije isporučivati 300KS. Upravo ta verzija će imati pogon na sva četiri točka, odnosno po jedan električni motor na obe osovine.

Postojali su planovi i za Scirocco s konvencionalnim motorom, ali, nakon afere Dieselgate prioriteti kompanije Volkswagen su se promenili. Coupe nije bio visoko rangiran na toj listi.

Izvor: AutoBlog

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *