„Tore del Veger“, vinarija kô iz bajke

Objavljeno: 12.10.2017.


Na obali Sredozemnog mora, 46 kilometara od Barselone i nepunih 20 kilometara od Vilanove, smeštena je vinarija „Tore del Veger“, na imanju koje datira iz 14. veka. U petnaestom veku imanje je bilo dom fratrima reda Svetog Heronima, a krajem devetnaestog veka tu je bilo smešteno i malo pozorište.
Na kapiji goste dočekuje Rakel Rafekas, menadžer za organizovanje skupova i turističkih obilazaka vinarije „Tore del Veger“. Svake nedelje, obično vikendom, organizuju posete, a kaže, najviše je stranih turista. Obilazi se proizvodni deo vinarije, a zatim i vinograd u kome uspeva raznovrsno grožđe.

„Imamo 15 hektara vinograda sa različitim vrstama grožđa. Imamo belo i crno grožđe. Od belog: ‘čarelo’, ‘muskat’ i ‘malvaziju’. Od crnog grožđa imamo: ‘kaberne sovinjon’, ‘širaz’, ‘merlo’, ‘crvenu garnaku’ i ‘crveni čarelo’. Proizvodimo 65.000 boca godišnje, mi smo mala firma“, objašnjava Rakel.

Prvo degustiramo belo vino nama malo poznate sorte „čarelo“ koje je odležalo četiri meseca u hrastovim buradima.

„Utisci o ovom vinu? Ovo vino je stvarno dobro, stvarno ukusno i mogu da ga preporučim svima vama. Samo probajte. Ono je polusuvo, vrlo hladno i vrlo dobro belo vino. Savršeno za letnje dane“, ističe Rakel.

Posle belog, na red dolazi i crno vino „eklektik“, kupaža „kabernea“, „širaza“ i „merloa“, koje je u buretu odležalo godinu dana, a onda još dve godine u bocama.

Iako nevelika, vinarija je dobitnik velikog broja priznanja za kvalitet. Jedna od soba u vinariji posvećena je umetniku Salvadoru Daliju, koji je bio prijatelj bivših vlasnika imanja.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *