„Špigl“: Zagreb najdosadniji evropski grad, podsjeća na njemačku provinciju

Objavljeno: 12.10.2017.


Ugledni nemački list „Špigl“ objavio je reportažu iz Zagreba koji je opisan kao jako dosadan grad u kojem je najbolja stvar – autoput prema moru. Novinarka Ane Heming turistima iz Nemačke ponudila je i nekoliko saveta kako preživeti „zagrebačku tugu“ dok se nalaze u glavnom gradu Hrvatske.
Ironično se navodi da je „vrhunac leta u Zagrebu bio koncert grupe „Duran Duran“, koji se mogao čuti i u zabačenim četvrtima, a da bi njihova pesma Ordinary World mogla „biti lokalna himna“, prenosi hrvatski portal Indeks pisanje nemačkog lista.

Iako su čitaoci Lounli planeta Zagreb proglasili destinacijom broj jedan 2017. godine, novinarka Špigla piše da pešačka zona u centru grada podseća na nemačku provinciju, poput gradova Rostok ili Bohum.

Kafići u centru opisuju se kao previše slični, „sa laundž (lounge) izgledom, koji je bio moda početkom veka“, a ništa zanimljiviji nisu ni tržni centar „Dolac“, niti Gornji grad.

„Na ivicama Zagreba mogu se naći trenuci u kojima tupoća prerasta u avanturu, u metropoli koja bi trebalo da se takmiči za najdosadniji grad, barem u Europi“, piše Špigl i preporučuje turistima da grad otkrivaju vozeći se tramvajem jer „bicikl mogu da voze samo polako, a biciklističke staze su zapravo na trotoarima“.

„Most mladosti“ opisan je kao „betonski brutalizam“, dok na Bundeku nedostaje vode u veštačkom jezeru i sve izgleda tužno. Jarun je još gori, smatra reporterka nemačkog lista.

Spominje se i Hrelić, na kojem se prodaje stara roba, „stvari koje ljude teraju da se zacrvene“.

U Muzeju savremene umetnosti novinarka je provela tri sata, ali u to vreme nije srela druge posetioce: „Vreme za umetnost je, čini se, luksuz.“

Retku pohvalu dobio je kafić „Krivi put”, kao i pogled na grad sa Sljemena koji je „veličanstven“.

„Najbolja stvar u vezi Zagreba je auto-put prema moru“, piše novinarka i navodi kako je tako stigla i do Rijeke koja će biti evropska prestonica kulture 2020. godine.

Zanimljive su riječke plaže, na kojima se ljudi kupaju sa velikim kontejnerima u pozadini, a naveče se može jesti riba na obali. Tu je i Titov brod koji čuvaju trojica čuvara.

Izvor: Index

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *