SDS ostaje protiv povećanja akciza!

Objavljeno: 12.10.2017.


Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić nastavio je danas razgovore sa parlamentarcima o prijedlogu seta Zakona o akcizama. Sastao se sa Klubom poslanika SDS-a koji su jasno poručili: „Ne podržavamo povećanje akciza na gorivo“.
U razgovoru sa poslanicima Saveza za promjene predsjedavajući Zvizdić je ponovio svoj ranije iznesen stav da je u procesu usvajanja Zakona o dodatnim akcizama potrebno jasno definisati namjenu prikupljenih sredstava, te o tome redovno i transparentno obavještavati javnost i Parlamentarnu skupštinu BiH.

Taj Zvizdićev stav u suprotnosti je sa prijedlogom koji je usvojio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje, ali Zvizdić napominje da je Upravni odbor usvojio Zakon koji već pet puta nije dobio potrebnu podršku, te da je besmisleno ponovo ga slati u proceduru.

,,Pozivam sve one koji učestvuju u procesu pripreme izmjena i dopuna Zakona o akcizama, posebno one političke stranke koje imaju namjeru ili su se već izjasnile da će glasati za akcize, da izradimo tekst Zakona koji će biti prihvatljiv Predstavničkom vijeću Parlamentarne skupštine BiH”.

Ovo je očito Zvizdićev direktan poziv HDZ-u i SNSD-u jer su njihovi entitetski ministri finansija insistirali na usvajanju starog prijedloga zakona.

Ali, dok bi Federacija i pristala na javno objavljivanje količine prikupljenih sredstava od dodatnih akciza, Vlada Srpske to smatra prenosom nadležnosti.

,,To nije prenos nadležnosti već pokušaj sprečavanja nenamjenskog trošenja novca”, poručuju iz SDS-a i dodaju da će zahtijevati i da Vlada Srpske Narodnoj Skupštini redovno dostavlja izvještaj o načinu trošenja tih sredstava.

,,Iza svega se krije tranša MMF-a. Žele da prigrabe što više novca. Malo od akciza, jer se to ne bi u potpunosti trošilo na izgradnju autoputeva, a malo od kredita MMF-a. Tim novcem bi kupovali glasove i krpili rupe u budžetu ne bi li obezbijedili još jedan mandat kako bi nastavili da kradu”, optužuje vlast u Srpskoj šef Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević.

U SDS-u zahvaljuju Zvizdiću što sa parlamentarcima razgovara o akcizama dok entitetski ministri, kako tvrde, traže način da kupe nekog od poslanika. Iz SDS-a poručuju: ”Nećemo biti papci i nikada nećemo podržati predloženo povećanje akciza”.

,,Naša obaveza nije da štitimo interese Evropke komisije i Evropske banke za obnovu i razvoj niti bahaćenje Zorana Tegeltije i Željke Cvijanović. Naša obaveza je da štitimo interese građana Republike Srpske”, tvrdi Pandurevič i dodaje:

,,Ovoliki nameti nisu mogući. Njih mora pratiti program socijalnih mjera za stanovništvo koje će biti suočeno sa lančanim poskupljenjima. Te socijalne mjere su nadležnost Vlade Republike Srpske, pa neka gospođa Cvijanović zasuče rukave i napravi program”.

U priči oko povećanja akciza na gorivo, koje će navodno biti iskorištene za izgradnju autoputeva, svi zaboravljaju pomenuti još jedan uslov MMF-a.

Naime ta finansijska institucija, kao uslov za novu tranšu kredita, osim akciza traži i reorganizaciju, odnosno privatizaciju dva telekom-operatera u Federaciji BiH.

BN televizija

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *