Poruka Kurca Srbiji: Dosta pominjanja Katalonije, dijalog

Objavljeno: 12.10.2017.


Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc smatra da nije preterano svrsishodno porediti Kosovo sa Katalonijom, već treba nastaviti dijalog s Prištinom.
“Ne vidim nikakvu dodatnu vrednost u poredjenju situacije oko Katalonije sa onom na Kosovu”, naglasio je austrijski ministar u intervjuu Tanjugu. Katalonski referendum o nezavisnosti je unutrašnje pitanje Španije, koje mora biti rešeno u okvirima španskog Ustava, ističe Kurc.

On nije direktno odgovorio na pitanje da li će Srbija pre pristupanja EU morati da prizna nezavisnost Kosova, već je podvukao da EU stalno ukazivala da je dijalog Beograda i Prištine od velikog značaja za put Srbije ka EU. „Napredak u dijalogu će i dalje biti važan za tempo pristupnog procesa“, kaže šef austrijske diplomatije. 

Kurc je istakao da je dosadašnji učinak na putu ka EU značajan: „Srbija je pod predsednikom Aleksandrom Vučićem, posebno dok je on bio premijer, sprovela važne i delimično bolne ekonomske reforme i sada je sidro stabilnosti u regionu. Činjenica je i da su Crna Gora i Srbija već najdalje odmakle na putu u EU”, navodi šef austrijske diplomatije.

Sa obe države, podseća, vode se pristupni pregovori, a njihova brzina zavisi od toga koliko će države biti spremne za EU kroz sprovedene reforme.

“Pretpostavljajući odgovarajuće angažovanje, u šta ne sumnjam, ponuđeni vremenski okvir predsednika Evropske komisije Žan Kloda Junkera predstavlja dobru orijentaciju. Predsednik EK, kao i evropski komesar Johanes Han, poslednjih nedelja su ponovili da sve države Zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu. Austrija izričito podržava tu perpsketivu za sve te zemalje. To je važan, pozitivan signal u vremenu u kojem mnogi u regionu već u to sumnjaju“, kazao je Kurc.

Kad je reč o najvažnijim preduslovima koje Srbija mora da ispuni, on poručuje da je važno da se sluša šta Evropska komisija kaže. „Vladavina prava, osnovna prava, borba protiv korupcije i opšta stabilnost regiona su od odlučujućeg značaja. Svim tim oblastima i Srbija može dati veliki doprinos”, ističe Kurc i dodaje da će njegova zemlja dati sve od sebe da države Zapadnog Balkana, a posebno Srbiju, u tome podrži.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *