Porošenko: Odbacujem da je aneksija Krima “gotova stvar”

Objavljeno: 12.10.2017.


Ukrajinski predsednik Petro Porošenko odbacio je mogućnost da se pitanje aneksije crnomorskog poluostrva Krima reši ruskom finansijskom kompenzacijom
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko odbacio je mogućnost da se pitanje aneksije crnomorskog poluostrva Krima reši ruskom finansijskom kompenzacijom.

To je ranije predložio predsednik Češke Miloš Zeman.

“Odlučno odbacujem da je to (pripajanja Krima) gotova stvar”, rekao je Porošenko u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u Strazburu.

Porošenko je rekao da Savet Evrope “nije izmišljen za upućivanje poziva da se teritorija plati novcem, naftom ili gasom, već da se sačuvaju osnovne vrednosti”.

Zeman je rekao da će, ukoliko Ukrajina pokuša da vrati Krim, doći do rata.

“Krim je pripojen i to je završeno… Ukoliko postoji dijalog između Ukrajine i Rusije, verujem lično da bi moglo da dođe do kompenzacije za Krim, u novcu, gasu ili nafti”, rekao je predsednik Češke.

Rusija je pripojila Krim u martu 2014. godine posle referenduma koje su vlasti u Kijevu i zapadne zemlje ocenile kao nezakonito glasanje. Posle tog pripajanja, Rusiji su uvedene sankcije Evropske unije i SAD, koje su i dalje na snazi.

Izvor: Beta, B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *